Skocz do zawartości

Problem z połączeniem RPi


Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

Piszę jako osoba, która świeżo nabyła RPi. Mam ogromny problem, otóż od jakiegoś czasu komputer nie widzi w sieci RPi. Wpisując w cmd arp -a nie pokazuje żadnego dodatkowego połączenia, nie jest w stanie zobaczyć malinki. Jezcze 2 tygodnie temu problem nie istniał - Rpi łączyło się ładnie po kablu z komputerem. Przez wifi nigdy nie udało mi się połączyć. Przez UART łączy. Dodam, że na drugą kartę SD ściągnąłem już najnowszą wersję Raspbiana i ani jedna karta ani druga nie potrafi sprawić że Rpi znajdzie się w sieci. Co mogę jeszce zrobić? Próba wpięcia RPi do routera też nie daje rezultatów. 

Dzięki śliczne za odpowiedź,

Zdesperowany 😉

Link to post
Share on other sites

Łącznie się przez WiFi powinno być raczej bezproblemowe. Próbowałeś skonfigurować połączenie w najprostszy możliwy sposób (tj. monitor do RPi, myszka i wyklikanie tego w systemie)? Masz dostęp do routera, aby sprawdzić czy Raspberry Pi faktycznie podłączyło się do tej sieci? Sprawdzanie przez arp może czasami sprawiać problemy. Najlepiej wykorzystać jakiś prosty skaner portów 😉

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.