Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam podłączoną do ESP8266 diodę led (ma na ten moment zastępować przekaźnik) anodą do pinu GPIO 0(przez rezystor), a katodą do GND. W domoticzu ustawiłem przełącznik i wszystko działa poprawnie gdy nacisnę na ikonę(żaróweczka się zapala) i rzeczywista dioda led też się zapala. Problem polega na tym że jeżeli zostawię wyłączoną diodę to po około 3h dioda samoczynnie się zapala (tak jak by ktoś wszedł do D0moticza i nacisną na ikonę i zapalił diodę). W zakładce Konfiguracja - Logi w tym czasie wyświetla się komunikat: 2019-07-10 19:02:05.873 Status: User: Admin initiated a switch command (9/Światło pokój/On). Problem polega na tym że nikt nie wchodzi do Domoticza i naciska na ikonę. Tak dzieje się mniej więcej co jakieś 3h. Nie mam ustawionych żadnych planów dla przełącznika. Również z tego ESP wysyłana jest temperatura z czujnika i działa bez zarzutu. Poniżej screeny z domoticza i esp.

Czy ktoś miał taki dziwny problem i może wie jak się z tym uporać?

przełącznik.png

esp przełącznik.png

esp gpio.png

• 2 miesiące później...

Trochę późno na odpowiedź, ale może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem. ESP czasem się restartuje samoczynnie, czasem przy zaniku napięcia, czasem w zależności od opcji w Advance Options, czy Rules. Na 99% Twój problem można rozwiązać poprzez odznaczenie opcji "Send boot state".

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...