Skocz do zawartości

Wymiana stabilizatora w ładowarce akumulatorów żelowych

gregor64

Pomocna odpowiedź

Dnia 28.02.2016 o 16:16, Treker napisał:

sztapl, po pierwsze, to raczej nie wykonałeś stabilizatora, tylko go wykorzystałeś - to dość znaczna różnica. Co najwyżej wykonałeś układ ze stabilizatorem 🙂 Jeśli chodzi o dobór kondensatorów, to polecam lekturę odpowiedniego artykułu: Kurs elektroniki – #4 – kondensatory oraz dokumentacji danego stabilizatora - znajdziesz tam przykładowe wartości. Nie ma sensu "strzelać" i za każdym razem pytać, czy dany spełni zadanie. Znacznie szybciej sprawdzisz to samodzielnie.

Mam zapytanie do pana. Chcę wymienić stabilizator w mojej ładowarce do akumulatorów żelowych. Bo ten co jest tz: był bo prawie cały się stopił a co za tym idzie brak odczytu z niego symboli.  Czy ten  LM7805 pasowałby do mojej ładowarki o parametrach  PRIM 230V  , 340 W - 50/60 Hz   SEC max 24 V   Max 10A     2,5AT

@gregor64 witam na forum 🙂 Pytanie wydzieliłem z kursu elektroniki: https://forbot.pl/forum/topic/8014-kurs-elektroniki-8-stabilizatory-napiecia

Dnia 16.08.2019 o 15:12, gregor64 napisał:

Czy ten  LM7805 pasowałby do mojej ładowarki o parametrach  PRIM 230V  , 340 W - 50/60 Hz   SEC max 24 V   Max 10A     2,5AT

LM7805 to stabilizator, który na swoim wyjściu "podaje" 5V. Raczej ma się to nijak do podanych przez Ciebie parametrów 😉 Podaj jakieś szczegóły co do tej ładowarki (może uda się odszukać schemat i znaleźć dokładne informacje na temat uszkodzonego elementu). Masz pewność, że uszkodził się jakiś stabilizator, a nie np. tranzystor w obudowie podobnej do tego stabilizatora?

55 minut temu, Treker napisał:

@gregor64 witam na forum 🙂 Pytanie wydzieliłem z kursu elektroniki: https://forbot.pl/forum/topic/8014-kurs-elektroniki-8-stabilizatory-napiecia

LM7805 to stabilizator, który na swoim wyjściu "podaje" 5V. Raczej ma się to nijak do podanych przez Ciebie parametrów 😉 Podaj jakieś szczegóły co do tej ładowarki (może uda się odszukać schemat i znaleźć dokładne informacje na temat uszkodzonego elementu). Masz pewność, że uszkodził się jakiś stabilizator, a nie np. tranzystor w obudowie podobnej do tego stabilizatora? Wstawiłem fotki może z tego by coś dało się  odczytać. Ładowarka firmy ''meira'' ciężko coś wyszukać na jej temat w internecie.

IMG_20190624_193916.thumb.jpg.441e8c516518f46d4b708615def18bde.jpg IMG_20190624_193819.jpg IMG_20190527_165023.jpg

Obok tego dużego radiatora z lewej strony jest jeszcze jeden taki mały radiatorek i ten też jest uszkodzony tyle co mogę z niego odczytać to  12CV CHYBA 4F ? 9709 MALAYSIA.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.