gregor64 Napisano Sierpień 16, 2019 Udostępnij Napisano Sierpień 16, 2019 Dnia 28.02.2016 o 16:16, Treker napisał: sztapl, po pierwsze, to raczej nie wykonałeś stabilizatora, tylko go wykorzystałeś - to dość znaczna różnica. Co najwyżej wykonałeś układ ze stabilizatorem 🙂 Jeśli chodzi o dobór kondensatorów, to polecam lekturę odpowiedniego artykułu: Kurs elektroniki – #4 – kondensatory oraz dokumentacji danego stabilizatora - znajdziesz tam przykładowe wartości. Nie ma sensu "strzelać" i za każdym razem pytać, czy dany spełni zadanie. Znacznie szybciej sprawdzisz to samodzielnie. Mam zapytanie do pana. Chcę wymienić stabilizator w mojej ładowarce do akumulatorów żelowych. Bo ten co jest tz: był bo prawie cały się stopił a co za tym idzie brak odczytu z niego symboli. Czy ten LM7805 pasowałby do mojej ładowarki o parametrach PRIM 230V , 340 W - 50/60 Hz SEC max 24 V Max 10A 2,5AT Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 19, 2019 Udostępnij Sierpień 19, 2019 @gregor64 witam na forum 🙂 Pytanie wydzieliłem z kursu elektroniki: https://forbot.pl/forum/topic/8014-kurs-elektroniki-8-stabilizatory-napiecia Dnia 16.08.2019 o 15:12, gregor64 napisał: Czy ten LM7805 pasowałby do mojej ładowarki o parametrach PRIM 230V , 340 W - 50/60 Hz SEC max 24 V Max 10A 2,5AT LM7805 to stabilizator, który na swoim wyjściu "podaje" 5V. Raczej ma się to nijak do podanych przez Ciebie parametrów 😉 Podaj jakieś szczegóły co do tej ładowarki (może uda się odszukać schemat i znaleźć dokładne informacje na temat uszkodzonego elementu). Masz pewność, że uszkodził się jakiś stabilizator, a nie np. tranzystor w obudowie podobnej do tego stabilizatora? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
gregor64 Sierpień 19, 2019 Autor tematu Udostępnij Sierpień 19, 2019 55 minut temu, Treker napisał: @gregor64 witam na forum 🙂 Pytanie wydzieliłem z kursu elektroniki: https://forbot.pl/forum/topic/8014-kurs-elektroniki-8-stabilizatory-napiecia LM7805 to stabilizator, który na swoim wyjściu "podaje" 5V. Raczej ma się to nijak do podanych przez Ciebie parametrów 😉 Podaj jakieś szczegóły co do tej ładowarki (może uda się odszukać schemat i znaleźć dokładne informacje na temat uszkodzonego elementu). Masz pewność, że uszkodził się jakiś stabilizator, a nie np. tranzystor w obudowie podobnej do tego stabilizatora? Wstawiłem fotki może z tego by coś dało się odczytać. Ładowarka firmy ''meira'' ciężko coś wyszukać na jej temat w internecie. Obok tego dużego radiatora z lewej strony jest jeszcze jeden taki mały radiatorek i ten też jest uszkodzony tyle co mogę z niego odczytać to 12CV CHYBA 4F ? 9709 MALAYSIA. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »