muchac35 Napisano Październik 2, 2019 Udostępnij Napisano Październik 2, 2019 Udało się komuś uruchomić Domoticza na Raspberry PI4 ?
Treker (Damian Szymański) Październik 2, 2019 Udostępnij Październik 2, 2019 @muchac35 tak, z czym dokładnie masz problem? Wiem, że poradnik z naszego kursu może w tej chwili nie działać jeszcze na RPi4, ale ogólnie uruchomienie Domoticza na nowej malince jest możliwe. Chyba, że pytasz o jakieś konkretne funkcje, które nie działają na RPi4?
muchac35 Październik 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Październik 2, 2019 eeee nie o funkcje bo jeszcze nie zainstalowałem domoticza robiłem wg tego poradnika i po restarcie domoticz się chyba nie uruchamia gdyż wpisując na kompie ipmalinki:8080 nie otwiera się ta strona do zarządzania Dziś wieczorem jeszcze raz wgram Raspbian Buster with desktop i dopiero domoticza i napisze o rezultacie 1
Zealota Październik 2, 2019 Udostępnij Październik 2, 2019 Zainteresuj się tym kanałem na Youtube: https://www.youtube.com/user/szmalu/videos Pomocny powinien być film o tytule: "Instalacja Domoticz na Raspberry Pi 4 | Tutorial" 1
Treker (Damian Szymański) Październik 2, 2019 Udostępnij Październik 2, 2019 Tak, to jeden z dobrych przykładów Można się tym spokojnie kierować zanim zaktualizujemy wszystkie poradniki dostępne na blogu.
muchac35 Październik 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Październik 2, 2019 (edytowany) zainstalowałem nowy obraz Baster jest z 26 września 2019. Zauważyłem że automatycznie dopasował obraz nic nie przycina jak na starszym. Domoticz zainstalowany bez żadnych problemów! A czy raspberry ma w sobie jakiś czujnik temperatury aby wiedzieć jaka jest temp procesora malinki? Edytowano Październik 2, 2019 przez Treker Poprawiłem formatowanie
Treker (Damian Szymański) Październik 2, 2019 Udostępnij Październik 2, 2019 1 godzinę temu, muchac35 napisał: A czy raspberry ma w sobie jakiś czujnik temperatury aby wiedzieć jaka jest temp procesora malinki? Tak, jest taki czujnik. Informację na ten temat znajdziesz w kursie podstaw RPi: Kurs Raspberry Pi – #8 – praca w konsoli, podstawy Linuksa
muchac35 Październik 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Październik 2, 2019 a można dodać ten czujnik do domoticza?
Treker (Damian Szymański) Październik 2, 2019 Udostępnij Październik 2, 2019 Tak można, ale jest to trochę trudniejsze. Tutaj możesz znaleźć przykład skryptu w Pythonie, który realizuje taką funkcję: https://www.sigmdel.ca/michel/ha/rpi/temp_sensor_en.html
muchac35 Październik 3, 2019 Autor tematu Udostępnij Październik 3, 2019 no "troszkę trudniej" raczej nie poradzę sobie ale w przyszłości może tak
David_16 Październik 3, 2019 Udostępnij Październik 3, 2019 W Domoticzu, Konfiguracja -> Sprzęt, Dodaj nowy sprzęt Motherboard Sensors, po chwili czujniki płyty głównej pojawią się w Konfiguracja -> Urządzenia. Pozdrawiam. 1
muchac35 Październik 3, 2019 Autor tematu Udostępnij Październik 3, 2019 52 minuty temu, David_16 napisał: W Domoticzu, Konfiguracja -> Sprzęt, Dodaj nowy sprzęt Motherboard Sensors, po chwili czujniki płyty głównej pojawią się w Konfiguracja -> Urządzenia. Pozdrawiam. i tyle i będzie działać?
David_16 Październik 3, 2019 Udostępnij Październik 3, 2019 28 minut temu, muchac35 napisał: i tyle i będzie działać? Dokładnie tak. 1
muchac35 Październik 3, 2019 Autor tematu Udostępnij Październik 3, 2019 ehhhhhh to znacznie łatwiejszy sposób niż ten https://www.sigmdel.ca/michel/ha/rpi/temp_sensor_en.html
Treker (Damian Szymański) Październik 3, 2019 Udostępnij Październik 3, 2019 Podlinkowałem sposób, o którym pamiętałem, bo jest dość uniwersalny. Tylko pozornie jest on trudny (w linkowanym artykule jest dosłownie gotowiec). Nie korzystałem wcześniej z rozwiązania, które podpowiedział @David_16 i też dopiero teraz zwróciłem na uwagę na taką możliwość. Fajnie więc, że taka opcja została tutaj podpowiedziana. @muchac35, musisz się przyzwyczaić, że przy RPi zawsze będzie dużo różnych sposobów na rozwiązanie jednego problemu. Masz teraz do wyboru dwie metody, wybierz tę, która jest dla Ciebie wygodniejsza i tyle. Zachęcam do samodzielnych testów w praktyce
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »