Skocz do zawartości

Pakiet 3s 18650 + przetwornica step down lm2596

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim!

Po pierwszym naładowaniu akumulatorów litowo-jonowych i włożeniu do koszyka moje przetwornice nie działają- napięcie na wyjściu jest 0V. Jednak po przystawieniu przewodów do wyjścia zamiast do wejścia przetwornica zaczyna "działać"- świeci sie dioda, napięcie na wejściu trochę mniejsze jednak nie reaguje na regulacje potencjometrem. Przetestowane na dwóch lm2596 i to samo wyszło. Moje pytanie jest następujące. Czy to z przetwornicami może coś być? Czy z akumulatorami? Po przyłożeniu bezpośrednio z koszyka przewodów do mostka H l298n mostek normalnie działa

(edytowany)

@df97 co to dokładnie za przetwornice? Masz jakieś gotowe moduły?

PS tak na przyszłość to przykładnie zasilania z koszyków na wyjście modułu nie należy do najlepszych pomysłów 😉

Edytowano przez Treker
Poprawiłem błąd.

@TrekerTaka jak na zdjęciu przetwornica. A to co należy jeszcze zastosować jako element pośredniczący miedzy koszykiem na 18650 a przetwornica? Jestem zupełnie zielony ale przed naładowaniem wszystko chodziło tak jak trzeba także proszę o wyrozumiałość.

lm2596.jpg

1 godzinę temu, df97 napisał:

A to co należy jeszcze zastosować jako element pośredniczący miedzy koszykiem na 18650 a przetwornica?

Oczywiście popełniłem błąd, miałem na myśli podawanie zasilania na wyjście przetwornicy (edytowałem już mój post, aby nie wprowadzać zamieszania) 🙂

1 godzinę temu, df97 napisał:

Jestem zupełnie zielony ale przed naładowaniem wszystko chodziło tak jak trzeba także proszę o wyrozumiałość.

Myślałem, że przetwornica nie działała od początku. To bardzo dziwne, że układ przestał działać, gdy naładowałeś akumulatory. Masz pewność, że w między czasie nie uszkodziłeś jakoś inaczej tej przetwornicy (zwarcie, odwrotnie podłączenie zasilania itd.)?

Przed naładowaniem wszystko działało jak należy. Jedynie co to podczas transportu mogło się coś uszkodzić ale w tą wątpię bo dobrze zabezpieczyłem sprzęt. Posiadam dwie takie przetwornice i obie zachowują się w taki sam sposób. Chyba pozostaje mi kupić nowe i wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć na ten temat

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...