Skocz do zawartości

Panel wyświetlacz HMI z Arduino?

bonczas

Pomocna odpowiedź

Witam! Posiadam panel hmi https://www.beijerelectronics.com/en/Products/Operator___panels/Previous___models/iX___Panels/iX___HMI___Industrial/iX___T7A i czy jest możliwośc wykorzystania go z arduino mega? Panel ma wyjście LAN oraz RS 232. Planuję zrobić nalewanie różnych drinków,  i z poziomu panela jak i telefonu wybieranie co ma nalać, czy szklanki czy kieliszki. Tylko nie mam pojęcia jak to ma działać, że w jednej pozycji wybieram ilość szklanek, potem jaki drink itd. jak to ma przeczytać arduino? Na codzień pracuję z PLC dlatego tutaj jest to puki co dla mnie nie zrozumiałe.

Pozdrawiam!

Anonim

W instrukcji powinno być jak to programować, to nie jest surowy panel tylko panel ze sterownikiem. Powinno być do niego jakieś oprogramowanie i instrukcja ze spisem komend.  Z ciekawości, ile coś takiego kosztuje?

(edytowany)
1 godzinę temu, atMegaTona napisał:

W instrukcji powinno być jak to programować, to nie jest surowy panel tylko panel ze sterownikiem. Powinno być do niego jakieś oprogramowanie i instrukcja ze spisem komend.  Z ciekawości, ile coś takiego kosztuje?

Tylko wszystko jest przygotowane do komunikacji z PLC i nie wiem czy będzie szło takie coś wykorzystać. Koszt nowego to około 900euro, zreszta HMI dla przemysłu mają tak kosmiczne ceny, że szok. Mi się udało go wygrzebać właściwie z kosza , bo jest popękana ramka, a takie coś kwalifikuje się już do wyrzucenia na zakładzie.

Dodatkowo, nie wiem czy lepiej kupować granty do komunikacji z tym przez port RS232 czy ethernet bo posiadam takie arduino: https://pl.aliexpress.com/item/32960741826.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459787116&albag=77066918093&trgt=743612850714&crea=pl32960741826&netw=u&device=c&gclid=CjwKCAiA1rPyBRAREiwA1UIy8P_tP_rj3BG2A6zer1PyybOWtFu8ogW2WfChXr39JNFdf6rGlu90TxoCVekQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Edytowano przez bonczas

Anonim

Chyba nie zrozumiałeś, chodzi o to, że musisz znać komendy sterujące i procedurę wymiany danych bo bez różnicy jakie arduino do tego podłączysz czy innego stma musisz wiedzieć jak się z tym komunikować. Przecież trzeba wysłać do niego resource czyli grafikę do wyświetlania, zapewne da się ustawić baud i całą resztę konfiguracji łącznie ze sposobem wyświetlania i sterowaniem tym co ma być aktualnie wyświetlane itd. bez instrukcji będziesz nad nim siedział do końca życia nawet i nic nie zdziałasz, nawet jak Ci się uda dopasować prędkość transmisji.

Nawet chcąc go faszerować transferem video na bieżąco to też trzeba mu to najpierw zakomunikować, no chyba, że sam nie zrozumiałem z czym tu do czynienia mamy 😜

Jeśli to ma być transfer na bieżąco to arduino będzie zdecydowanie zbyt wolne. Powinno być jakieś oprogramowanie na pc do tych paneli, zaczął bym od sprawdzenia na kompie czy to w ogóle działa.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay