Skocz do zawartości

Problem z podłączeniem do internetu przez Wi-Fi

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć, 

kupiłem Maliny z botlandu zero i 4 4GB razem z kursem.

Mam problem z podłączeniem się do internetu przez wi-fi

1. Zaznaczam, że za pierwszym zadziałało od ręki. 

2. Próbowałem na dwa sposoby UART i raspi-config oraz pliki ssh i wp_supplicant na kartę SD. 

3. Niestety żaden ze sposobów nie działa. 

Proszę o pomoc w dojsciu co jest nie tak. Od razu mówię, że plik jest prawidłowy. 

Router Archer C2 TP-LINK. WPA2 AES.

Z góry dziękuje. 

Edytowano przez paweldudek

@paweldudek witam na forum 🙂

Trochę podejrzana sprawa, że za pierwszym razem zadziałało, a później już nie rusza. Masz pewność, że z jakiegoś powodu Twój router nie zbanował Malinki? To Twój router czy dostarczony przez ISP (czasami firmy lubią dodawać jakieś blokady w swoim oprogramowaniu)?

Mam router TP-Link Archer C2 dostarczony razem z internetem UPC. Sprawdzałem wczoraj również połączenie z routerem livebox. Malinka łączy się hotspotem z iPhona również zabezpieczonym WPA2. 

Swój router przywróciłem do ustawień fabrycznych. Filtr adresów MAC jest wyłączony. 

Wydaje mi się, że może być coś z malinką. Za pierwszym razem gdy ją ustawiałem trochę się bawiłem, gdyż używałem połączenia UART na MACOS, potem ssh i klucze też przez terminal MACOS(swoją drogą niesamowita przewaga nad windowsem, wszystko działa z wiersza poleceń i wszystko jest budowane) podczas różnych poszukiwań mogłem coś zmienić w ustawieniach WiFi. Oczywiście od tego czasu zrobiłem już kilka formatów. 

Jakie ustawienie Wi-Fi, w plikach wpa_supplicant.conf i interfaces mogą pomóc. 

Dodam jeszcze, że próbowałem połączenia przez NetworkManager i widzi on sieci ale gdy spróbuję się z nią połączyć wyrzuca mi komunikat, że takiej sieci nie ma. 

Bardzo proszę o pomoc lub jakieś nakierowanie.

@paweldudek wybacz, że dopiero teraz, ale umknęła mi wcześniej Twoja odpowiedź. Szczerze mówiąc to ja bym był jednak podejrzliwy w kierunku tego routera od UPC, tam może być też blokada portów itd. Żeby to wykluczyć to najszybciej i najprościej byłoby pewnie zainstalować od nowa system na RPi i zobaczyć czy wtedy ruszy (skoro na początku u Ciebie działało). Jest to podejrzana sprawa, bo jeśli na RPi zmieniasz ustawienia do sieci w wpa_supplicant.conf to wszystko powinno działać.

Inna opcja: masz możliwość podpięcia monitora do Raspberry Pi? Jeśli tak to zaloguj się normalnie w trybie graficznym do Raspbiana i spróbuj połączyć się z WiFi przez opcję dostępną w interfejsie graficznym (obok zegara, tak jak w Windowsie). Może ta droga coś naprawi - przynajmniej będzie wiadomo czy to wina malinki czy routera.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...