Skocz do zawartości

VNC Viewer - "cannot currently show the desktop"

Pomocna odpowiedź

Napisano

Posiadam problem z vnc viewer, zrobiłem wszystkie aktualizacje, to co było wymagane, żeby vnc mnie przeniósł jakkolwiek do ekranu ładowania. Po pomyślnym zalogowaniu wyskakuje mi błąd "cannot currently show the desktop" i po 2 sekundach wywala mnie znowu do ekranu logowania.

Prosiłbym o pomoc!

@Lachowicz witam na forum 🙂 Napisz dla formalności z jakiego RPi korzystasz, jak masz go podłączone do Internetu i z jakiej dokładnie wersji programów korzystasz. Czy VNC na RPi masz na pewno uruchomione?

(edytowany)

@Treker Korzystam z RPi 4b, mam podłączoną malinę przez kabel ethernet, z tego co się orientuje to z najnowszych wersji (putty i vnc Viewer). Uruchamiając vnc podaje taki sam adres ip jak przy putty i jest to na pewno moja raspberrka, gdyż mogę się do niej bez problemów zalogować, a wcześniej zmieniałem jej hasło, więc wiem że to moja.

Wersja Putty: "Release 0.73"

Wersja VNC viewer: "VNC Viewer 6.20.113 (r42314) x64 (Jan 20 2020 16:19:25)"

Edytowano przez Lachowicz
  • 2 lat(a) później...
(edytowany)

Hej, 

U mnie podobny komunikat. Robię kurs Forbot od samego początku, więc wszystko jest skonfigurowane jak u Was. 
   Lekcja 10 dotyczy kamery. Po podpięciu taśmy i włączeniu kamery w ustawieniach (sudo raspi-config) VNC wyświetlało "cannot currently show the desktop". Wyłączenie modułu kamery w ustawieniach (sudo raspi-config) powodowało, że znów mogłem pracować za pomocą VNC (no, ale bez aktywnej kamery). Szukając w internecie rozwiązania jak poprawnie skonfigurować kamerę zauważyłem, że taśma jest wpięta w złącze display (nie zauważyłem, że raspi ma 2).
   Resztę zrobiłem zgodnie z tutorialem zaznaczając opcję "Enable direct capture mode" (

). Poprawne wpięcie kamery nic nie zmieniło w temacie połączenia przez VNC. Tym razem jednak komenda raspistill -o test.jpg nie zwróciła błędu, a plik test.jpg został poprawnie utworzony. Jednak połączenie przez VNC jest niemożliwe niezależnie od tego, czy moduł kamery jest włączony, czy nie w ustawieniach raspi-config. Czy można jakoś zresetować ustawienia vnc przez ssh lub w jakiś sposób naprawić problem z vnc (zmiana rozdzielczości nic nie daje)

@edit 12:10

pi@raspberrypi:~ $ apt list --installed | grep vnc

WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts.

libvncclient1/stable,now 0.9.13+dfsg-2+deb11u1 armhf [installed,automatic]
realvnc-vnc-server/stable,now 6.10.1.47571 armhf [installed]

@edit 14:20

pi@raspberrypi:/var/log $ tail /var/log/syslog
Jan 18 14:18:52 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: agent comms failure
Jan 18 14:18:57 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: no response from agent
Jan 18 14:19:02 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: agent comms failure
Jan 18 14:19:07 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: no response from agent
Jan 18 14:19:12 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: agent comms failure
Jan 18 14:19:17 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: no response from agent
Jan 18 14:19:23 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: agent comms failure
Jan 18 14:19:27 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: no response from agent
Jan 18 14:19:33 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: agent comms failure
Jan 18 14:19:38 raspberrypi vncserver-x11[490,root]: AgentInitCheck: no response from agent

Edytowano przez dobry_ludek

Też się zmagałem z tym problemem przez dłuższy czas. Może spróbuj połączyć się przez Putty, wpisać "sudo raspi-config" i pokombinować z rozdzielczością. W moim przypadku poskutkowało podłączenie do monitora. Możesz też spróbować zainstalować system na nowo.

(edytowany)

Hej Antek,

Dzięki za odpowiedź. No właśnie tak liczyłem po cichutku, że ktoś miał podobny problem i sobie z tym poradził, ale żadnego konkretnego rozwiązania nie znalazłem... Natknąłem się w sumie na sposób, o którym wspomniałeś, drugi to zmiany w pliku /boot/config i trzeci jako problem z brakiem miejsca na dysku. Każde z powyższych rozwiązań przetestowałem i nie zadziałało dla mojego przypadku... Gdyby ktoś chciał się z tym pobawić w przyszłości, a moje raspberry nie będzie pilnie potrzebne do bieżących zadań, to mogę spróbować odtworzyć błąd i wysłać potrzebne logi do lepszej diagnozy.... 

Pozdrawiam

Edytowano przez dobry_ludek
  • Lubię! 1

Zainstalowałem jeszcze raz raspbiana. Problem jest ten sam. Gdy legacy_camera support jest włączony, to na VNC mam komunikat 'cannot currently show the desktop'. Po wyłączeniu obsługi kamery połączenie przez VNC działa prawidło... Jeśli ktoś ma ochotę tą zagadkę rozwiązać i ma jakiś pomysł lub potrzebuje jakichś dodatkowych logów, to dajcie znać.

Pozdrawiam

Hej Antek,

Nie, z monitorem nie próbowałem, bo akurat nie mam pod ręką żadnego z HDMI. Przypuszczam jednak, że z monitorem będzie działało, bo to wygląda na problem wewnętrzny VNC. Tak więc dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...