Skocz do zawartości

Arduino RS485 + mysensor - tylko jeden node jest widoczny...

Rysiek

Pomocna odpowiedź

Hej,

Od jakiegoś czasu buduję sobie sieć czujników w oparciu o MySensors. Jako kontrolera mam domoticz na praspberry PI, nody na arduino (gateway na pro micro a reszta to nano) nody są podpięte do modułów MAX485 a miedzy sobą skrętką (przez którą również podaję zasilanie 12V). Na razie mam gatewaya i 2 nody.  (id 1 i 2)

Mój problem polega na tym, że sieć bardzo ładnie działa z jednym nodem. kiedy podpinam 1 to komunikacja idzie już tylko pomiędzy gatewayem i nodem 1. Node 2 jest zasilany ale gateway albo tego nie wychwytuje albo nie widzi... w momencie w którym odłączę node 1 komunikacja między gatewayem a nodem 2 wraca.

Próbowałem przepisywać kod, kombinować z długością kabli, i wywalaniem terminating resistors z płytki MAX485 dla node 1, niestety bez żadnych efektów. Prawdę mówiąc nie mam juz pomysłów co z tym mógłbym zrobić.

Byłbym wdzięczny za pomoc.,

Pozdrawiam

Udało mi się rozwiązać problem.

Wygląda na to, że była to wina mieszania HW z SW Serial. czujnik który mi znikał był obsługiwany przez bibliotekę  NeoSWSerial. po zastąpieniu node'a wersją z HW Serial problem zniknął.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.