Skocz do zawartości

Analiza komunikacji cyfrowej przy pomocy SDR

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam,

czy ktoś tutaj orientuje się w temacie SDR? Mam odpowiedni odbiornik i wiem, że na przykład za pomocą oprogramowania SDR# możliwe jest prowadzenie nasłuchu transmisji analogowej. Ale co, gdybym chciał na przykład przeanalizować działanie powiedzmy pilota do bramy garażowej? Chciałbym przechwycić wysyłany przez niego sygnał, zapisać gdzieś i poddać analizie (zobaczyć go w postaci bitów). Czy ktoś zna jakieś oprogramowanie do dekodowania i analizy sygnałów?

Pozdrawiam

Edytowano przez ghost1313
(edytowany)

W programie SDR# można obierać czysty sygnał "RAW", a następnie można za pomocą programu takiego jak np. "virtual audio cable" przekierować sygnał do programu, który odczyta transmisję cyfrową. Do analizy sygnału można wykorzystać program taki jak np.: "MMTTY". 

Poczytaj o odbiorze SSTV za pomocą SDR, powinny być podane programy, które umożliwiają dekodowanie transmisji cyfrowej.

MMTTY: https://hamsoft.ca/pages/mmtty.php
Kanał na temat krótkofalarstwa: https://www.youtube.com/user/mstolarski
Film z wytłumaczonym odbiorem cyfrowym na przykładzie polowania na sondy meteorologiczne: 

Edytowano przez k_ijada
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)

Dzięki! Wypróbuję ten program. Ale albo jest dla mnie zbyt skomplikowany, albo faktycznie nie ma tam możliwości dekodowania podstawowych modulacji cyfrowych takich jak ASK, FSK, BPSK, QAM i tak dalej. Fakt, widziałem programy dedykowane dekodowaniu na przykład informacji z sond meteorologicznych czy konkretnego rodzaju telewizji, ale ciężko mi znaleźć coś bardziej ogólnego przeznaczenia.

Edytowano przez ghost1313
  • 2 lat(a) później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...