Skocz do zawartości

Analiza komunikacji cyfrowej przy pomocy SDR

ghost1313

Pomocna odpowiedź

Witam,

czy ktoś tutaj orientuje się w temacie SDR? Mam odpowiedni odbiornik i wiem, że na przykład za pomocą oprogramowania SDR# możliwe jest prowadzenie nasłuchu transmisji analogowej. Ale co, gdybym chciał na przykład przeanalizować działanie powiedzmy pilota do bramy garażowej? Chciałbym przechwycić wysyłany przez niego sygnał, zapisać gdzieś i poddać analizie (zobaczyć go w postaci bitów). Czy ktoś zna jakieś oprogramowanie do dekodowania i analizy sygnałów?

Pozdrawiam

Edytowano przez ghost1313

W programie SDR# można obierać czysty sygnał "RAW", a następnie można za pomocą programu takiego jak np. "virtual audio cable" przekierować sygnał do programu, który odczyta transmisję cyfrową. Do analizy sygnału można wykorzystać program taki jak np.: "MMTTY". 

Poczytaj o odbiorze SSTV za pomocą SDR, powinny być podane programy, które umożliwiają dekodowanie transmisji cyfrowej.

MMTTY: https://hamsoft.ca/pages/mmtty.php
Kanał na temat krótkofalarstwa: https://www.youtube.com/user/mstolarski
Film z wytłumaczonym odbiorem cyfrowym na przykładzie polowania na sondy meteorologiczne: 

Edytowano przez k_ijada
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

(edytowany)

Dzięki! Wypróbuję ten program. Ale albo jest dla mnie zbyt skomplikowany, albo faktycznie nie ma tam możliwości dekodowania podstawowych modulacji cyfrowych takich jak ASK, FSK, BPSK, QAM i tak dalej. Fakt, widziałem programy dedykowane dekodowaniu na przykład informacji z sond meteorologicznych czy konkretnego rodzaju telewizji, ale ciężko mi znaleźć coś bardziej ogólnego przeznaczenia.

Edytowano przez ghost1313

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.