Skocz do zawartości

Licznik - problem

Zolw2305

Pomocna odpowiedź

Witam, mam pewien problem, otóż mam do zrobienia licznik na przerzutnikach D, zliczający od 15 w dół bez liczb podzielnych przez 3.

Wykonałem tabelę kolejnych stanów, minimalizację i stworzyłem schemat w programie PSpice, który dołączam w załączniku. Przy tabeli stanów, w miejscach gdzie pojawiają się liczby podzielne przez 3, wpisywałem stan nieustalony.

Problem polega na tym, że licznik zliczając po napotkaniu liczby 13, zamiast przejść na 11, wyświetla 12... Ale to nie jedyny problem, po 10 zamiast przejść na 8, przechodzi odrazu na 1, następnie na 0 i zaczyna znowu zliczać tyle że od 7 w dół, dochodząc do 0, znowu przechodzi na 7 itd...

Gdzie jest błąd?

Proszę o pomoc.

Licznik.rar

Też o tym myślałem, tylko że wtedy po minimalizacji, wychodzi bardzo dużo bramek, przy stanach nieustalonych jest ich zdecydowanie mniej, dlatego myślałem żeby w ten sposób to wykonać, tylko że jak widać nie działa jak powinien :/

Edit:

Już wszystko działa, mój błąd polegał na tym że w tabeli stanów, dawałem stan dowolny np po 13, zamiast tego po 13 powinno być 11, a po 12 stan dowolny, itd przy kazdych liczbach podzielnych przez 3. Najważniejsze że jest git i licznik zaliczony na 4.5 😉

T/C

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.