Skocz do zawartości

Próba podączenia kamery CMOS VGA OV7670 z zestawem FPGA (Artix-7)

Pomocna odpowiedź

@FlyingDutch wielkie ++ za publikację tego posta i podzielenie się swoimi doświadczeniami. 😉 

Generalnie, niesamowity timing! Właśnie powoli kończę pisać swoją mgr-kę i ponieważ zwolnią mi się zasoby czasowe, już zacząłem się zastanawiać, w co włożę swój nos 😉 Szukałem jakichś tanich bardziej zaawansowanych FPGA, bo pomyślałem, że spróbuję zbudować jakiś proof of concept stereo kamery z przetwarzaniem na FPGA (just for fun, sporo mogę się nauczyć 😄)  - a teraz spadasz mi z nieba z tym postem, niesamowite szczęście. 🙂 Właśnie wczoraj znalazłem profil QMTECH-a i zacząłem szukać po informacji o ich płytkach.

Doczytałem się na EEVBlog forum, że ponoć płytki od QMTECH-a mają słaby decoupling. Masz może jakieś uwagi co do pracy tej płytki? Całe szczęście na ich github-ie jest trochę materiałów (aczkolwiek na EEVBlogu też narzekają na niektóre z repozytoriów).

Rozumiem, że w zestawie otrzymałeś odpowiedni zasilacz, prawda? 

Wybacz ignorancję, używasz JTAG-a od Xilinx-a czy też mogę użyć dowolnego JTAGa?

Pozdrawiam! 🙂

• Lubię! 1
(edytowany)
17 godzin temu, diablo_911 napisał:

@FlyingDutch wielkie ++ za publikację tego posta i podzielenie się swoimi doświadczeniami. 😉

.Doczytałem się na EEVBlog forum, że ponoć płytki od QMTECH-a mają słaby decoupling. Masz może jakieś uwagi co do pracy tej płytki? Całe szczęście na ich github-ie jest trochę materiałów (aczkolwiek na EEVBlogu też narzekają na niektóre z repozytoriów)

Rozumiem, że w zestawie otrzymałeś odpowiedni zasilacz, prawda? 

Wybacz ignorancję, używasz JTAG-a od Xilinx-a czy też mogę użyć dowolnego JTAGa?

Pozdrawiam! 🙂

Cześć,

jest jeden dość poważny problem z tym modelem płytki QMTECH którą kupiłem, mianowicie pin głównego zegara (M22)  ma nie najlepszy routing z wszystkimi obszarami układu FPGA (co często powoduje błędy implementacji). Można odpowiednią dyrektywą w pliku constraints  (XDC) zamienić ten błąd w "critical warning" ale może to powodować gorsze osiągi (maksymalną częstotliwość zegara dla danego projektu). Ten Artix-7 ma maksa 600 MHz i pewno byś tej częstotliwości nie osiągnał - mimo wszystko z zegarem 475 Mhz (koder HDMI) projekt działał mimo tego krytycznego ostrzeżenia. Odnośnie JTAG'a to używam klonu "Xilinx cable v2" z Aliexpress za około 90 PLN i działa dobrze, przedtem miałem inny drogi model Digilenta (240 PLN) i miałem z nim ciągle kłopoty.

Kupiłem tą płytkę ze względu na cenę (potrzebowałem FPGA o dużej ilości zasobów) i mam nadzieję, że pomimo tej wady o której pisałem da się ją wykorzystać w planowanych projektach.

Pozdrawiam

BTW: na stronie firmy Digilent są ciekawsze projekty z użyciem tego samego małego sensora CMOS. Patrz linki:

https://projects.digilentinc.com/projects/tags/fpga?page=1

https://projects.digilentinc.com/cc-ad/cmos-sensor-camera-system-9f74f8

Ten projekt z drugiego linku mam na etapie braku błędów syntezy, czy implementacji (Vivado 2018.3) - także dla płytki FPGA QMTECH opisywanej wyżej. Nie miałem czasu sprawdzić go fizycznie "na sprzęcie", czy działa, ale brak błędów implementacji to bardzo dobry znak 😉

Chciałem tu zamieści cały spakowany projekt dla Vivado, ale projekt po kompresji zip'em ma 89 MB a Forbot ma ograniczenie wielkości załączników do 50 MB i się nie udało.

Jak będę miał chwilę czasu to wrzucę ten spakowany projekt na mój "Google disk" i wkleję tu link.

Edytowano przez FlyingDutch
  • Pomogłeś! 1
29 minut temu, FlyingDutch napisał:

Cześć,

jest jeden dość poważny problem z tym modelem płytki QMTECH którą kupiłem, mianowicie pin głównego zegara (M22)  ma nie najlepszy routing z wszystkimi obszarami układu FPGA (co często powoduje błędy implementacji). Można odpowiednią dyrektywą w pliku constraints  (XDC) zamienić ten błąd w "critical warning" ale może to powodować gorsze osiągi (maksymalną częstotliwość zegara dla danego projektu). Ten Artix-7 ma maksa 600 MHz i pewno byś tej częstotliwości nie osiągnał - mimo wszystko z zegarem 475 Mhz (koder HDMI) projekt działał mimo tego krytycznego ostrzeżenia. Odnośnie JTAG'a to używam klonu "Xilinx cable v2" z Aliexpress za około 90 PLN i działa dobrze, przedtem miałem inny drogi model Digilenta (240 PLN) i miałem z nim ciągle kłopoty.

Kupiłem tą płytkę ze względu na cenę (potrzebowałem FPGA o dużej ilości zasobów) i mam nadzieję, że pomimo tej wady o której pisałem da się ją wykorzystać w planowanych projektach.

Pozdrawiam

Dzięki za info. 😉 Czy wystarczy to nie wiem, muszę usiąść i zaplanować. Aczkolwiek, za tę cenę taki układ do implementacji średnio-zaawansowanych projektów wydaje się bardzo kuszącą propozycją. Czytając EEVBloga właśnie martwiłem się, czy w ogóle uda się coś odpalić, ale jak Twój przykład pokazał - mam zielone światełko do zakupu. 😉

Jaki frame rate udało Ci się uzyskać na tym układzie?

(edytowany)
1 godzinę temu, diablo_911 napisał:

Jaki frame rate udało Ci się uzyskać na tym układzie?

Hej - jeszcze tego nie mierzyłem - od czasu gdy liczba równolegle prowadzonych projektów w pracy nie spada poniżej trzech mam naprawdę minimalne ilości czasu na własne zainteresowania 😉

Mógłbyś podesłać link do EEVBloga dotyczący tej płytki QMTECH ?

Pozdrawiam

Edytowano przez FlyingDutch
  • Lubię! 1

Generalnie sam wątek dotyczył płytek z Zynq-ami, ale są tam generalnie komentarze do płytek QMTECH-a - LINK

Plus znalazłem taki krótki spis, w którym przy wszystkich płytkach QMTECH-a jest komentarz "so beware" 🙂 - LINK

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

Cześć,

dzisiaj miałem chwilkę czasu i sprawdziłem układ VGA na płytce prototypowej - były tam błędy przy wtyczce VGA (pomyłka w pinach linii RGB). Po poprawce cały układ na płytce FPGA działa zupełnie poprawnie (są wszystkie składowe koloru).

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...