Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Mam problem z funkcją millis:

Kiedy wgrywam jakikolwiek program z tą funkcją na arduino (oryginalne) to nie da się wgrać innego programu na arduino. Reset arduino nie pomaga. Pomaga tylko restart komputera.
Linux ubuntu 23.10
Wersja arduino ide (pobrane z centrum programów (dostarczane przez ubuntu)): latest/stable 1.8.19

Proszę o jak najszybszą pomoc.

Po pierwsze wywal to IDE co przylazło razem z Ubuntu i ściągnij ze strony Arduino. Potem jak dalej nie będzie działać to zobaczymy.

Witam.

Dziękuje za szybką odpowiedź.

Mam złe doświadczenie z instalowaniem programów na ubuntu z terminala. (Raz podzczas instalacji wywaliło mi system i musiałem go reinstalować)

Czy jest jakieś inne rozwiązanie oprócz instalacji przez terminal?

I wystąpił też nowy problem. Mianowicie sytuacja wygląda tak że gdy uruchomię arduino IDE przed podłączeniem płytki do komputera to gdy próbuję wgrać jakikolwiek program to wyskakuje błąd nie znaleziono płytki. Porty są ok i wszystko. Pomaga wtedy tylko wyłączenie arduino IDE i ponowne jego uruchomienie.

Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak może być? W razie potrzeby mogę przesłać screeny tylko proszę powiedzieć czego dokładnie.

U mnie Arduino IDE działa dobrze ale korzystam z  AppImage na Ubuntu 22.04.4 LTS.

arduino-ide-2.3.2_Linux_64bit.AppImage
Plus drobne zmiany w konfiguracji aby działało:
sudo apt remove brltty
sudo adduser $USER dialout
reboot

To nie jest żadna "instalacja z terminala". AppImage właśnie do tego służy żeby nic nie instalować.

BTW nie musiałem usuwać brltty, ale ModemManager strasznie bruździł.

8 godzin temu, ethanak napisał:

AppImage właśnie do tego służy żeby nic nie instalować.

Ale to właśnie przez AppImage wywaliło mi system.

A co to było? Na pewno appimage a nie aplikacja? Do tego żeby wywalić system musiałbyś to z roota odpalić.

Appimage to po prostu obraz squashfs montowany przez loop.

(edytowany)
Dnia 7.05.2024 o 18:26, ethanak napisał:

A co to było? Na pewno appimage a nie aplikacja?

To było crealityprint pobrane ze strony producenta. tak na pewno appimage. musiałem w terminalu by to odpalić zrobić chkmod czy jakoś tak. odpaliłem z konta administratora ale nie wchodziłem przez terminal na roota.

po tym doświadczeniu boje się instalować z terminala. wole instalację z app center

Edytowano przez sp2013

Co znaczy "z konta administratora"? To nie windows. A jeśli odpaliłeś przez sudo to z roota. I pretensje do siebie, a nie do appimage.

(edytowany)

Jak do siebie? Zmieniłem z roota atrybuty pliku na wykonalny i się zaczęło.

Edytowano przez sp2013

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...