Skocz do zawartości

Odbiornik 433 MHz przestał działać

samor

Pomocna odpowiedź

Cześć, to mój pierwszy post, nie wiem czy zaliczyć mój problem pod arduino czy pod inny dział.
Mam Arduino Mega i 4 kanałowy cyfrowy odbiornik 433 MHz. Do tego pilot na baterie, który był w zestawie. Podłączyłem pod 5V z arduino, GND z arduino i 4 piny na odczytanie stanu. Wszystko działało, arduino sterowało przekaźnikiem (zasilanie zewnętrzne, masa połączona przez rezystor 2k2). Zostawiłem wszystko włączone, wracam za 10 minut, a odbiornik nie żywy, nie reaguje na przyciski pilota. Sprawdziłem napięcie baterii, nie jest zużyta. Odbiornik po prostu się zepsuł? Jak to mogę sprawdzić? Nie ma żadnej diody sygnalizującej działanie.

Dnia 20.06.2020 o 15:32, samor napisał:

(zasilanie zewnętrzne, masa połączona przez rezystor 2k2).

Po co masę połączyłeś przez rezystor?????? Pokaż schemat! Jeśli po połączeniu mas płytek bez rezystora nadal nie działa to spróbuj sprawdzić:

- czy zasilanie jest dobrze podłączone, sprawdź napięcie na obu płytkach i pobór prądu.

- czy arduino działa, wgraj mu mruganie diodami na pinach do komunikacji.

- czy odbiornik działa bez podłączania do arduino, jeśli masz próbnik stanów logicznych albo oscyloskop.

Dobrym zwyczajem jest też, przynajmniej przy testach, włączenie na liniach komunikacji szeregowych rezystorów np. 330ohm. Być może też gdzieś coś dotknąłeś lub źle podłączyłeś. Możesz spróbować rozładować pojemności w obwodach płytek przez zwarcie + i - rezystorem bez podłączania zasilania i spróbować po tym podłączyć układ normalnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.