caporeira Napisano Marzec 27, 2010 Udostępnij Napisano Marzec 27, 2010 Wyczytałem że silniki krokowe można sterować na kilka sposobów: półkrokowo,falowo i pełnokrokowo ale z tego co mi się wydaje to chodzi tu o silniki unipolarne , a bipolarne też da się tak sterować ? Jeśli tak to jak wtedy ma wyglądać w różnych typach sterowania zasilanie tych 4 przewodów ? Chciałbym sterować poprzez mikrokontroler atmega8 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mati02 Marzec 27, 2010 Udostępnij Marzec 27, 2010 Te typy sterowania dotyczą zarówno silników bipolarnych i unipolarnych. Silnik unipolarny, to coś jak bipolarny, tylko że każde z dwóch uzwojeń jest jeszcze podzielone na pół, dlatego są w nim dwa dodatkowe przewody(bipolarny -4 , unipolarny - 6). Sterowanie poszczególnymi typami silników opisane było w cyklu "Silniki krokowe od podstaw", dostępnego na elportalu. Coś konkretnego o tym jest w części 3. Tu jest link http://www.elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
co_pat Marzec 27, 2010 Udostępnij Marzec 27, 2010 caporeira tu masz fajną animacje obrazującą sterowanie silnikiem bipolarnym pełnokrokowo i mikrokrokowo: http://de.nanotec.com/schrittmotor_animation.html Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
caporeira Marzec 27, 2010 Autor tematu Udostępnij Marzec 27, 2010 Dziękuje panowie, bardzo mi pomogliście 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »