Skocz do zawartości

Problem z silnikiem i serwo w jednym układzie

Sylwnnjast

Pomocna odpowiedź

Witam,

mam problem z układem rozpoznającym kolory. W układzie jest Arduino Mega2560, moduł kolorów, czujnik na podczerwień, serwo ze stabilizatorem, silnik z mostkiem i kondensatorami. Po włączeniu migają diody w elementach, wariuje serwo a silnik stoi. Silnik i serwo zasilane są z zewnętrznego źródła, a reszta z wejścia USB z komputera, obie masy są połączone.

Na samym początku serwo wariowało aż stanęło i reszta układu zaczęła działać normalnie (bez migających diod na wszystkich elementach). Wydaje mi się, że problem jest z zasilaniem, ale zasilacz powinien być wystarczający.
Dodam, że przed tym silnikiem zamontowałem mniejszy (50RPM), trochę działał, ale ostatecznie się spalił, bo gdzieś występowało tarcie na wałkach, które wprawiał w ruch (obecny silnik jest bez tego obciążenia). Wymieniłem po tym stabilizator serwa, kondensatory i mostek od silnika. Może problem jest z Arduino?

Specyfikacje elementów:

Silnik obecny: MT-90 70RPM 12V, max prąd 220 mA
Serwo: SG-90 9g, max prąd 550 mA
Zasilacz: Verifone DSA-42D-12 2 120330, 12V i 3,3A

Czy wie ktoś co jest przyczyną i jak to wyeliminować? Wymiana Arduino to ostateczność. Jestem zielony w elektronice, to mój pierwszy projekt, więc mogłem przeoczyć coś oczywistego

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.