caporeira Napisano Marzec 30, 2010 Udostępnij Napisano Marzec 30, 2010 Posiadam programator AVR ISP mk II , zgodnie z instrukcją w AVR Studio powinno go widzieć jako AVRISPmkII przez port USB u mnie natomiast działa jako STK500 na porcie COM3 (kiedyś na tym COM3 działało mi tz programowało ale teraz mam mały problem) sterowniki instalowałem jak w instrukcji producenta Atmela. Czyli najpierw AVR Studio , potem wejść pod Dodaj/Usuń programy , zaznaczyć AVR Studio dać opcję Zmień i dać na Upgrade Driver Usb... Problem mam taki że chyba źle ustawiam częstotliwości w tym AVRStudio, raz mi zaprogramuje Atmege8 , za chwilę już nie. Przedtem zmieniałem częstotliwości i coś się działo (czyli raz programowało a raz nie). Jak już wspomniałem programuję Atmegę8 w języku C. Mam też komunikaty przy jednym programie: Getting isp parameter.. SD=0x03 .. OKOK Reading FLASH input file.. OK Entering programming mode.. OK! Erasing device.. OK! Programming FLASH .. OK! Reading FLASH .. OK! WARNING: FLASH byte address 0x0000 is 0xFF (should be 0x1A).. FAILED! Leaving programming mode.. OK! A przy innym już np: Getting isp parameter.. SD=0x03 .. OKOK Reading FLASH input file.. OK Entering programming mode.. OK! Erasing device.. OK! Programming FLASH .. FAILED! Leaving programming mode.. OK! Mnie się wydaję że może w listingach miałem ustawioną częstotliwość taktowania a w innym już nie. Ale nie mam pojęcia jak to wszystko ustawiać/skonfigurować aby zawsze było dobrze:( Programuję to na płytce stykowej .. ale zamierzam zakupić podstawkę do AVR. Jak ustawić AVR Studio i w nim te wszystkie częstotliwości ? chodzi głownie o Pod zakładką main: ISP Frequency HW Settings: Clock generator Układ do programowania mam złożony według tego schematu Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź