Skocz do zawartości

Parametry ładowarki - czym jest input 0,35 A?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Ješli chodzi o napięcie i dobór ładowarki. To najważniejsze jest takie samo napięcie a pobór prądu reguluje samo urządzenie.

Na ładowarce są 2 opisy. 

Input: 100-240V 50/60Hz, 0.35A

Output: 5V, 2 A

Rozumiem, że to co nas interesuje to są dane output.

W takim razie co to jest za prąd 0.35A dla input?

Edytowano przez kasyx
Literówka

@kasyx Twoje pytanie nie dotyczy kursu elektroniki, więc wydzieliłem je do osobnego pytania.

Dnia 24.10.2020 o 23:40, kasyx napisał:

To najważniejsze jest takie samo napięcie a pobór prądu reguluje samo urządzenie.

To nie takie proste. Są różne ładowarki do różnych zastosowań - różna ogniwa wymagają różnego procesu ładowania. Pamiętaj, że ładowarka to nie jest to samo co zasilacz. Pytasz o jakieś konkretne urządzenie? Prąd podawany dla input może oznaczać ile prądu pobiera maksymalnie cała ładowarka.

Podejrzewam, że kolega @kasyx nie odróżnia ładowarki (w sensie urządzenia przeznaczonego do bezpośredniego ładowania akumulatora danego typu) od zwykłego zasilacza USB - a taki właśnie ma przed sobą. Większość ludzi używa nazwy "ładowarka" do magicznej czarnej wtyczki z wystającym kabelkiem podłączanym do smartfona, w końcu przecież służy ono do ładowania telefonu, prawda?

Nie rozumiem czego tu nie rozumieć. Masz dwa zestawy danych: ten dla "input" i ten dla "output" Skoro output to kabelek na którym dostajesz 5V/2A to chyba input oznacza gniazdko w ścianie, nieprawdaż? Stamtąd Twoja "ładowarka" nie weźmie więcej jak 0.35A.

• 1 rok później...

Witam, uszkodził mi się zasilacz go laptopa vivo box o parametrach imput 1.0 A  i output 2,37A kupiłem nowy o parametrach odpowiednio 1,5A i 2,37A. Czy to dobry wybór.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...