Skocz do zawartości

Raspberry Pi 4 + RS485 + licznik energii pozyton sEAB

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.Jestem nowym posiadaczem raspberry pi 4 (4GB).

Chciałbym zczytywać okresowo dane z licznika pozyton sEAB po rs485 z wykorzystaniem kodu ASCII.

Producent dostarcza opis protokółu transmisji.

Posiadam konwerter USB TO RS232/485/TTL waveshere

prosiłbym o podpowiedź jak można to uruchomić(czy się da na takim zestawie).

Pozdrawiam 

To trochę odwrotnie zrozumiałem ten temat. Jak rozumiem chcesz podłączyć licznik energii do tego konwertera, a dane odczytywać przez USB z poziomu RPi? Myślałem, że chodzi o wykorzystanie UART-u dostępnego na GPIO RPi. Niestety nie miałem styczności z tymi konwerterami, więc nie będę nic w ciemno doradzał, ale może ktoś inny ma z nimi jakieś większe doświadczenie 😉

8 godzin temu, Treker napisał:

To trochę odwrotnie zrozumiałem ten temat. Jak rozumiem chcesz podłączyć licznik energii do tego konwertera, a dane odczytywać przez USB z poziomu RPi? Myślałem, że chodzi o wykorzystanie UART-u dostępnego na GPIO RPi. Niestety nie miałem styczności z tymi konwerterami, więc nie będę nic w ciemno doradzał, ale może ktoś inny ma z nimi jakieś większe doświadczenie 😉

Konwerter leżał na półce. Generalnie chciałbym aby dane z licznika można było odczytać i wizualizować np  w Domoticzu. Jeżeli jest możliwość wykorzystania  UART-u dostępnego na GPIO RPi  to chętnie spróbuję.

Pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...