Skocz do zawartości

Problem ze zrozumieniem dokumentacji CMOS

Konop857

Pomocna odpowiedź

Witam,
czy mógłby mnie ktoś nakierować jak rozumieć dokumentację techniczną?

Posiadam min. układ CD4071BE, linki do sklepu i dokumentacji:

Pierwszy problem:

Powiedzmy sobie że zasilam ten układ Vdd = 15v więc interesują mnie tylko te wiersze. Interesuje mnie np parametr Input high voltage Vih min - co oznacza kolumna conditions: Vo = 13,5. Podobna sytuacja dla parametru Output voltage high level Voh min - co oznacza kolumna Vin = 0,15

Drugi problem:

Na dole screena zaznaczyłem w czerwonych ramkach informacje o prądach wejściowych - do czego się odnosi informacja o max prądzie 1 mikroamper? Czy chodzi o pobór mocy przez układ w stanie statycznym?

Czy informacja DC INPUT CURRENT, ANYONE INPUT +- 10mA wskazuje na maksymalny prąd jaki można podać na wejście?

Ostatni problem:

Parametr Output High (Source) Current, Ioh min - nazwa wskazuje na minimalny prąd jaki będzie wychodził z wyjścia. A jaki jest maksymalny? Czy jest on kontrolowany wewnątrz układu i mogę takie wyjście zewrzeć do masy przez powiedzmy diodę LED, czy muszę ograniczyć ten prąd samodzielnie?

Proszę o pomoc i pozdrawiam 🙂

Bez tytułu.png

No to masz napisane, że

1.

Vih min czyli minimalne napięcie wejśowe dla stanu wysokiego( logiczne 1), czyli nie powinieneś dać na wejście napięcia niższego niż 11V.

Vol- Voltage output low(chyba) czyli napięcie wyjściowe dla stanu logicznego niskiego

2.

Tak - jeden ua

Nie, jaki ci maksymalnie pobierze

3.

Idd_max 0,25uA, czyli tak maksymalnie możesz obciążyć wyjście

4. No, ja też nie wiele wiem ale wydaje mi się że diody tym nie wysrerujesz, ewentualnie jakaś bramka TTL, ale i to nwm. Do sterowania diodami i tak najlepiej użyć tranzystora. z THT to kojarzy mi się 2N2222 np

Można też polecieć klasyką:

Wykłady na politechnikach są ogólne dostępne użyj opcji szukaj, spytaj google. Przykładowe znalezione materiały:

http://home.agh.edu.pl/~sliwczyn/pdf_podst_elektron/bramki_esej.pdf

http://www.fpga.agh.edu.pl/tc/tc_pliki/Bramki_TiC2.pdf

https://docplayer.pl/50758260-Parametry-ukladow-cyfrowych.html