tktofi Napisano Styczeń 15, 2021 Udostępnij Napisano Styczeń 15, 2021 (edytowany) Witajcie, forumowicze. Zbudowałem projekt line followera taki prościutki bym powiedział. Ale mam problem z tym że czasami mi się zawiesza program. Przeczuwalnie procek się resetuje w skutek, zbyt dużych szumów. Nie stosowałem przetwornic sepracyjnych ani, nic. Normalna płytka dwustronna, masa rozlana na botside. Teraz żałuje, można było zrobić 4warstwową, wówczas tzw. pętla masy(chyba tak się to nazywa) byłaby możliwie mała, co też podobno redukuje szumy. W swoim projekcie umieściłem w celu redukcji szumu filtr CMJ2101(szary większybloczek) i bezpośrednio obok kondensatory 470nF, tj na foto. Mostek H to DRV8833, Procek STM32H743 Co mogę jeszcze zrobić żeby zredukować jeszcze ten szum? Jakieś zwijanie przewodów doprowadzających napięcie do silnika w pętelki? Nwm, doradźcie pls 😉 Dodam że, jak silniki były nowe to się to nie zdarzało. Wiadomo jakieś zużycie szczotek czy coś i się robią większe szumy😕 Edit: Osiągane wyniczki: Edytowano Styczeń 15, 2021 przez tktofi Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tktofi Styczeń 17, 2021 Autor tematu Udostępnij Styczeń 17, 2021 (edytowany) Db, sam rozwiązałem. Problemem był program 🤣 Przeprowadziłem nieco badań, po filtracji przedstawionym filtrem wartość szumu napięcia w linii zasilania silników wynosi około 20mV. Więc jakby ktoś chciał to można tego użyć. Powiem że testowałem to naprawdę wręcz morderczych konfiguracjach i ani sterownik silników ani zastosowany filtr nie uległ uszkodzeniu. Według dokumentacji dławik CMJ2101 wytrzymuje prąd do 500mA, jednak przy zasilaniu napięciem do 9V silnika Pololu HPCB nawet przy zatrzymanym wale, i nagłych zmianach prędkości lub wręcz kierunku obrotów nie uległ uszkodzeniu. Pozdro! 😉 Edytowano Styczeń 17, 2021 przez tktofi 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »