Skocz do zawartości

Programowanie w C, a C++

Kolin101

Pomocna odpowiedź

Witam. Jestem totalnym nowicjuszem w dziedzinie budowy robotów i ich programowania i mam pytanie. Czytałem że jednym z języków programowania robotów może być język C. I tu nasuwa się moje pytanie. Czy tak samo można programować je w C++ ? W C++ programuje już od ponad roku i wiem że jest to jakby "nowsza" wersja języka C ale jednak nie jest to już język C gdyż jest rozszerzony więc nie jestem pewien czy programuje sie identyczie czy jednak musze poczytac o tym starszym C ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Jeśli znasz C++ łatwo będzie Ci przejść na C. Jest trochę drobnych różnic, ale ogólnie C++ to nadzbiór C. Więc wystarczy zrezygnować z klas, przestrzeni nazw, czy szablonów i program bez problemu skompiluje się w C.

Jak dla mnie główna różnica to konieczność deklarowania zmiennych na początku bloku oraz brak biblioteki STL.

Są za to kompilatory C++ na uC. Nie polecam, bo kod bywa bardzo długi, ale jak ktoś lubi C++ to można używać.

Jeśli masz pod ręką kompilator C++ na swój mikrokontroler, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby pisać właśnie w C++. Zaletą C jest tutaj głównie popularność, bo bez problemu znajdziesz kompilator C na praktycznie wszystko.

Są za to kompilatory C++ na uC. Nie polecam, bo kod bywa bardzo długi, ale jak ktoś lubi C++ to można używać.

Z tym się akurat nie zgodzę, długość kodu asemblerowego nie zależy od języka, tylko od programisty:) Jeśli zna się C++ na tyle, że ma się świadomość tego jak mniej więcej będzie wyglądał kod po skompilowaniu, to będzie wiadomo co się sprawdzi na uC a co nie. Nie wszystkie elementy dodane w C++ nadają się do programowania mikrokontrolerów, np. o szablonach i wspomnianym przez Ciebie STL można spokojnie zapomnieć, tak samo jak o całym mechanizmie wyjątków. Ale już takie rzeczy jak argumenty domyślne, przeciążanie funkcji (i operatorów) nie wprowadzają żadnego dodatkowego obciążenia.

Dobra, kończąc ten przydługi wywód powiem tak: jeśli znasz dobrze C++ i masz kompilator na swoją platformę, to nie ma powodu żebyś z niego rezygnował. A o C i tak możesz poczytać, każdy programista C++ powinien go znać🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.