Skocz do zawartości

Czujnik wody z czujnikiem zerwania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć 

Mam mały problem, który mam nadzieje pomożecie rozwiązać :)

Chodzi mi o to aby wykonać czujnik wody, ale przy okazji sprawdzać ciągłość sond pomiarowych. O ile czujnik wody robię na tranzystorze BC517 i działa super, o tyle nie potrafię podpiąć drugiego końca sond do np Arduino, żeby zmierzyć czy po drodze sondy się gdzieś nie przerwały. Jest to o tyle ważne, że nie będę miał możliwości organoleptycznie sprawdzić czy te sondy mierzą od punktu A do B czy gdzieś się przerwały w połowie. (Wtedy nie jest kontrolowana całość elementu)

Ogólnie to bardzo bym chciał, aby Arduino wysterowało diodę (np pomarańczową) w momencie gdy wykryje wodę, a np czerwoną w momencie kiedy zostanie zerwana jedna z sond.

Jak na razie motam się z układem i kodem i nie doszedłem do żadnego prostego układu

Pozdrawiam

Cześć!

Jakie sondy? Jaka woda? Co właściwie chcesz zrobić? Może jakiś rysunek, schemacik? Mierzysz głębokość beczki? Studni? Przepływ wody w Wiśle?

Zupełnie nie rozumiem co chcesz osiągnąć. Co to znaczy wykryje wodę? Umieszczasz gdzieś miernik wilgotności, czy może przepływomierz? A może jakiś pływak?

Nie pokazałeś ani kodu ani układu. Dlaczego sonda miała by się urwać, w jakich warunkach pracuje? Sprecyzuj problem, bo w tej chwili zupełnie nie rozumiem o czym piszesz. Obawiam się, że nie jestem w tym osamotniony. Może dlatego nie miałeś do tej pory odzewu.

Pozdrawiam

Bogusław

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...