Skocz do zawartości

Płynna i pełna regulacja LED ale w ograniczonym zakresie sygnału wejściowego

Vector

Pomocna odpowiedź

Cześć.

Po pierwsze, to się przywitam - Dzień dobry wszystkim. Czytam od dwóch tygodni ostatnio całą masę różnych artykułów, kursów itp. No i stanąłem przed zagadką której nie wiem jak zaradzić. Do rzeczy:

Oczytałem się jak sterować LED przez PWM czyli jej ściemnianie/rozjaśnianie. Z reguły wszystkie tutoriale podają jak na wyjściu otrzymać 0...5V dla LED gdy na wejściu jest potencjometr czyli podaje wartość 0...5V. Ok, to rozumiem. Ale jak zrobić żeby przy mniejszym zakresie wejściowym - np. dzielnik fotorezystora poda mi 3...4,5V (zasłonięty/oświetlony) - uzyskać na wyjściu pełen zakres 0...5V ?

Nie wiem czy logicznie to opisałem - wybaczcie "zielonemu"  😉

Pozdrawiam - V.

Edytowano przez Vector

Dnia 2.03.2021 o 12:58, Vector napisał:

Ale jak zrobić żeby przy mniejszym zakresie wejściowym - np. dzielnik fotorezystora poda mi 3...4,5V (zasłonięty/oświetlony) - uzyskać na wyjściu pełen zakres 0...5V ?

@Vector to tylko kwestia tego co będziesz miał w programie. Wystarczy, że odpowiednio skorzystasz z funkcji map(), aby przeliczyć swoje wartości. Pokaż program, który masz w tej chwili to łatwiej będzie pomóc 🙂

(edytowany)

W sumie problemem okazał się uszkodzony fotorezystor który ma regulować podświetlenie LCD. Podawał dziwne wartości rezystancji; jak się go ruszyło, zakres działania był inny. Stąd problemy. Po wymianie działa jak powinno:

0 na wejściu - 0 na wyjściu, 1024 na wejściu - 255 na wyjściu.

W sumie nie skorzystałem z map(), tylko odczytaną wartość na wejściu dzielę przez 4; wychodzi (mam nadzieję) na to samo tylko nie wiem czy tak jest poprawnie.

Dziękuję za pomoc.

Edytowano przez Vector

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.