Skocz do zawartości

esp8266 nodemcu - pomiar napiecia nasilania

Xele

Pomocna odpowiedź

Witam

Stworzyłem stacje pogodą z esp8266nodemcu v3 dokładnie tak jak na schemacie oprócz nowej części, którą dorysowałem (dzielnik napięcia i tranzystor pnp) i chcę się zapytać czy ma to sens. Stacja póki co działa parę miesięcy prawidłowo i chciałbym ją rozbudować o czujnik smogu z grzałką, ale najpierw potrzebuję pomiaru baterii i jak widać pin analogowy został wykorzystany przez czujnik pomiaru deszczu.

Pomyślałem, że dając stan wysoki pinem d8 na mosfet-n będę odczytywać czujnik deszczu, a stanem niskim będę włączać tranzystor pnp i odczytywać stan baterii. Dodałem jeszcze diody, żeby prąd z tranzystora nie poszedł do czujnika deszczu i odwrotnie, nie jestem pewien czy to coś da, bo w sumie albo tranzsytor npn będzie działać albo czujnik deszczu w zależności od stanu I/0.

Dodam, że oprócz tego projektu nie miałem wcześniej styczności z elektroniką i przyjmę każdą radę. Jeśli moje myślenie jak odczytać stan baterii jest bez sensu to może ktoś ma inny lepszy pomysł jak to zrobić. 

npn, dioda1 i 2 nie są sprecyzowane, bo nie wiem jeszcze jakich użyć. Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

solar2.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.