Wiljer Napisano Marzec 26, 2021 Udostępnij Napisano Marzec 26, 2021 Cześć, w oparciu o projekt http://cesarmoya.com/blog/motorizing-standup-desk/ chciałbym w swoim biurko zamontować mechanizm podnoszenia i opuszczania blatu. Na razie zbieram wiedzę. Pierwszy będę składał jakiś ukłąd z napędem i mam mały problem z jego wybore. Z kilku źródeł wiem, że aby podnieść blat biurka jest potrzebne minimum 2Nm momentu. Przejrzałem zatem ofertę botlandu oraz podownych motoreduktorów na aliexpress. Rozbieżność parametrów jest dosć duża. Kilka z moich wątpliwości spisałem poniżej, będę wdzięczny za każdą radę. 1. Jaka przekładnia. Na tapetę biorę silnik Pololu 37Dx54L. W wersji z przekładnią 100:1 jest 100RPM i 39kg*cm natomiast przy zastosowaniu przekładni 50:1 mamy 200RPM i 23 kg*cm. I teraz pytanie, czy w moim przypadku 100RPM, które mocno spadnie pod dużym obciążeniem będzie wystarczające? Wydaje się, że bardziej wartościowy dla mnie będzie większy moment obrotowy. 2. Poniżej jest tabela dla silnika IGB37-3530 z aliexpress 112RPM (412 to błąd) pod obciążeniem wydaje się minimum sensownym ale Max Moment 8,8Kg*cm to już bardzo mało, wynika z tego, że musiałbym użyc 3 takich silników. Czy max torque to wartosc ktora mnie powinna interesować (czy load torque)? Trochę nie bardzo rozumiem wartość load torque, 30 kg*cm jest osiagane przy 9 obrotach na minutę - to jakaś straszna wartość 😄 Jak to wygląda w praktyce? Faktycznie dla silnika z przekladnią 90 przy podnoszeniu biurka zgodnie z tabelą obroty spdałyby do 88 na minutę? Trochę lepiej sytuacja wygląda w silniku JGB37-31ZY (droższy o 23zł od tego powyżej) tutaj dla przekładni 56:1 jest 21 kg*cm max Torque i 138RPM. (3.9kg*cm Load torque). 3. Co myślicie o zastosowaniu 2 słabszych silników zamiast 1 mocniejszy? Np. 2x JGB37-3530. z przekładnią 90:1 RPM 111 i max torque 13kg*cm (czyli sumarycznie 26kg*cm) Wszystkie rozważane silniki są zasilane prądem o napięciu 24V. Podsumowując jeśli miałbym użyć 1 silnika to rozważam: a) JGB37-31ZY 71zł (aliexpress) 90:1, max torque 24kg*cm, 90RPM (niskie RPM mnie zastanawia) b) JGB37-31ZY 71zł (aliexpress) 56:1, max torque 21kg*cm, 140RPM (tutaj natomiast nie wiem czy moment nie bedzie za mały) c) Pololu 4684 99zł (botland) 70:1, max torque 31kg*cm 140RPM d) Pololu 4683 99zł (botland) 50:1, max torque 23kg*cm 200RPM Będę wdzięczny za wskazówki i ogólnie nakreślenie jak to wygląda w praktyce. Jak patrzeć na te wartości. Co ma faktycznie znaczenie. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »