Skocz do zawartości

Arduino i serwomechanizm

wojtek323

Pomocna odpowiedź

Cześć,

jestem początkujący w zakresie elektroniki, dlatego chciałbym się upewnić czy właściwie rozumuję i nie popełnię jakiegoś błędu.

Chcę zmontować układ: serwomechanizm (Feetech FT6335M; zasilanie 7,4V; prąd 3,9A przy zatrzymanym wale) i arduino Leonardo, które będzie sterować serwomechanizmem. Przewiduję, że może dochodzić do unieruchomienia wału - wzrostu obciążenia ponad możliwości serwa. W układzie będą również 2/3 diody LED sterowane także przez arduino.

Mam pytanie odnośnie zasilania całości. Planuję zastosować zasilacz impulsowy Redox 12V/5A, z niego podawać napięcie na arduino i równolegle na przetwornicę step-down (np. taką https://abc-rc.pl/product-pol-12651-Przetwornica-XL4015E-5A-75W-4-30V-Step-down-z-woltomierzem.html) i dalej z przetwornicy na serwomechanizm. Na przetwornicy byłoby ustawione napięcie 7,4V.

Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe? Jeśli tak to mam jeszcze pytanie o doprowadzenie zasilania do arduino - lepiej przez złącze DC, pin Vin czy nie ma to znaczenia?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość, jeśli to pytanie jest banalne

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.