atlantis86 Napisano Kwiecień 11, 2021 Udostępnij Napisano Kwiecień 11, 2021 (edytowany) Eksperymentowałem trochę z "czystym" FreeRTOS na Raspberry Pi Pico, nie napotykając na jakieś większe problemy. Teraz próbuję uruchomić jeden projekt na CMSIS v2 RTOS na STM32F407 (projekt "wyklikany" w STM32CubeMX) i co jakiś czas trafiam na jakiś problem. Wiele rzeczy nie działa tak, jak powinno działać. Wygląda na to, że jeszcze będę musiał trochę doczytać i douczyć się. Czy możecie polecić jakiś materiały, które tłumaczyłyby takie zagadnienia jak: Zarządzanie pamięcią i przydzielanie jej poszczególnym wątkom, obsługa zmiennych przy korzystaniu z RTOS. Korzystanie z przerwań i DMA razem z RTOS-em. Ustawianie priorytetów w taki sposób, żeby jeden wątek nie "zagryzał" drugiego. Korzystanie z FatFS razem z RTOS i DMA (SDIO). Jakaś książka albo dobry kurs on-line? Edytowano Kwiecień 11, 2021 przez atlantis86 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kronikary Kwiecień 19, 2021 Udostępnij Kwiecień 19, 2021 (edytowany) 1. Ilość pamięci wykorzystywanej przez dany wątek można ustawić (a właściwie ograniczyć) w CubeMX. Można ustawić dodatkowy wątek który zostanie wywołany, gdy obszar pamięci zostanie naruszony. 2. Istotne jest, aby odpowiednio nadać priorytety. Osobiście nie napotkałem na żadne problemy z tym związane 3. Chyba na tym właśnie to polega 😉 Po to ustawiamy priorytety tak, aby jeden wątek wykluczył drugi. Nadając takie same priorytety, wątki będą po sobie następowały, zakładając że nie utkniemy w jednym z nich. 4. Tutaj tak pięknie nie jest, kod generowany przez CubeMX mało kiedy działa 🙂 W moim przypadku (L493) musiałem edytować callback przerwania DMA https://community.st.com/s/question/0D53W00000asPehSAE/stm32l4-freertosdma2-channel-4-problem Osobiście przygodę z FreeRTOS zacząłem od: Edytowano Kwiecień 19, 2021 przez kronikary 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź