09pawel0898 Napisano Kwiecień 20, 2021 Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2021 (edytowany) Cześć, jestem nowy zarówno tu na forum, jak i w zabawie z Arduino. Nie jestem pewien czy temat jest w odpowiednim dziale, ale przejdę do rzeczy .. //Edit - Na pewno jest w złym dziale 😕 Prawdopodobnie post powinien trafić do Arduino i ESP Posiadam klona Arduino UNO, który chciałem aby posłużył mi do zrobienia zestawu przycisków/joysticków - czyli zwykłego gamepada komunikującego się z komputerem poprzez interfejs USB. Okazało się, że w przypadku Arduino UNO bądź NANO nie jest to takie łatwe, ponieważ nie posiadają chipa ATmega32u4 który wspiera klasę HID. Nie można w tym wypadku bezpośrednio skorzystać ze znanej biblioteki Joystick.h. Z tego co przeczytałem aby osiągnąć pożądany efekt trzeba się pobawić w przeprogramowywanie firmware chipa do komunikacji przez USB za pomocą programu Flip. Nie wiem co w przypadku tanich klonów z układem CH340.. Być może wcale nie jest to możliwe. Zainspirowany tym filmikiem na youtube - LINK, napisałem malutką bibliotekę do arduino która obsługuje przyciski i joysticki oraz wysyła informacje o zmieniającym się ich stanie przez port szeregowy. Do tego w C++ napisałem aplikację która śledzi ruch na porcie szeregowym, oraz pozwala bardzo szybko oprogramować wszystkie podłączone do arduino komponenty, oraz emulować za ich pomocą przyciski klawiatury bądź mysz - za pomocą joysticka. Sądzę że całość spełniła moje oczekiwania, wystarczy pare linijek kodu w arduino oraz błyskawiczna konfiguracja komponentów w programie i mamy działającego gamepada na arduino UNO/NANO bądź każdym innym. Minusem aplikacji jest konieczność działania w tle.. np. gry. Testowałem wykorzystanie procesora w Wiedźminie 3 , na moim sprzęcie(i7-6820hq) zwiększenie zużycia wahało się w granicy 1%. Linki do repozytoriów na githubie : Biblioteka , Aplikacja // Edit - link do krótkiego filmiku z prezentcją PREZENTACJA Chętnie poznam wasze opinie 🙂 Edytowano Kwiecień 20, 2021 przez 09pawel0898 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »