Skocz do zawartości

Kurs STM32L4 – #15 – diody RGB WS2812B (liczniki), quiz

Komentator

Pomocna odpowiedź

@akracz sprawdziłem projekt dwa razy (konfigurację i kod) i przyznam, że też nie widzę błędu, ale niestety dziś nie miałem przy sobie sprzętu, aby uruchomić kod u siebie. Wrócę z aktualizacją, gdy uruchomię projekt. Jeszcze dla formalności - próbowałeś rozłożyć układ z buforem na płytce stykowej i złożyć go raz jeszcze (najlepiej w innym miejscu płytki stykowej), aby wykluczyć zakłócenia wynikające ze źle stykającej płytki

@Treker Podpinam się do tematu akracz. Mam dokładnie taki sam przypadek, diody grzeją się i świecą na biało, konfiguracje projektu i połączenie układu sprawdzałem kilkukrotnie. Komentuje, bo widocznie to nie tylko jednorazowy przypadek.

@dominiquchyra dzięki, to cenny sygnał 🙂 Podaj proszę dla formalności, z której konkretnie wersji Cube korzystasz i kiedy orientacyjnie zakupiłeś zestaw do kursu - postaram się wykluczyć kwestie związane z aktualizacją Cube lub ewentualną wadę sprzętową.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Treker Próbowałem składać nawet na innej płytce i ten sam problem, pocieszające że nie tylko u mnie coś takiego występuje 🙂 Ja obecnie korzystam z wersji 1.14.1, zestaw nie pamiętam kiedy kupiłem, mogło to być ponad pół roku temu, trochę przeleżał zanim się wziąłem za kurs.

• Lubię! 1

@dominiquchyra @akracz przetestowałem 2 moduły diod RGB z tego kurs oraz inny moduł z takimi diodami i "niestety" u mnie działa. Wygenerowałem nowy projekt, przetestowałem też dokładnie ten projekt, który wyżej zamieścił @akracz. Jedna dioda świeci na zielono. Reszta jest wyłączona. Niezależnie od tego co i jak resetuje układ zachowuje się poprawnie, białych diod nie widać. Projekt kompilowany na Cube 1.15 działa poprawnie.

Czy testowaliście również ten projekt z pominięciem płytki stykowej? Tzn. bezpośrednio przewodami zasilanie diod do 5V (lub 3V), GND do GND, a linię sygnałową do PA6? Jeśli przy takim teście na najnowszej wersji Cube diody "wariują" to chyba będziemy musieli ściągnąć na testy konkretnie Wasze egzemplarze diody. Grzanie się płytki, gdy wszystkie diody świecą na biało jest akceptowalne, ale tych białych diod nie powinno być - to jest tutaj dziwne.

• Lubię! 1

@Treker próbowałem połączenia bez sterownika linii i kondensatorów, jednak nie bez płytki. W międzyczasie robiąc zamówienie na botland dokupiłem egzemplarz diody, spróbuję na niej przetestować pierwotny układ i bezpośrednie połączenie, jednak zapewne dopiero gdzieś w lipcu/pod koniec czerwca - pożyczyłem koledze mikrokontroler i otrzymam go z powrotem gdy skończy swój projekt na studia. Dzięki za porady i dam znać gdy będą jakieś postępy 🙂

• Lubię! 1

Poniżej zamieszczam listę drobnych błędów, na które natknąłem się, czytając niniejszy rozdział w książce. W internetowej wersji kursu również występują. Z góry dziękuję za poprawienie ich w przyszłości.

1. Strona 402, ostatni akapit:

Cytat

Na koniec wywołujemy funkcję HAL_TIM_Start_DMA.

Powinno być: "HAL_TIM_PWM_Start_DMA".

2. Strona 403, drugi akapit (pod pierwszym przebiegiem z analizatora stanów logicznych):

Cytat

Wartość 10 spowodowała wygenerowanie impulsu o wypełnienie 10%,

Powinno być: "o wypełnieniu 10%".

3. Strona 407, akapit zaraz po zielonej ramce:

Cytat

Teraz to, co najważniejsze, czyli funkcja ws2818b_set_color,

Powinno być: "ws2812b_set_color".

4. Strona 413, drugi akapit (czyli zaraz po kodzie programu):

Cytat

Parametry tej funkcji to kolejno:

• wskaźnik na nasz moduł licznikowy (htmi3),

Powinno być: "(htim3)".

Witam. Ja akurat przychodzę tutaj z dość nietypowym problemem, który dotyczy już początkowego połączenia. Połączyłem tak, jak wskazywał autor i nic nie działało. Doszło nawet do małego spięcia płytki nucleo oraz całego modułu z diodami. Oczywiście moduł już nie żywy. Do czego zmierzam, otóż okazało się, że egzemplarz modułu, który dostałem wraz z całym zestawem STM32 okazał się inny od tego tutaj przedstawionego. Oczywiście nie jest to wina autora a raczej moje niedopatrzenie spowodowane ufnością ale może warto by było w tej części kursu to nadmienić (że takie coś może mieć miejsce). W moim module (jest napis V0.0.3.) zamieniona jest linia GND z IN.

@Dorian55 witam na forum i przepraszam za problem. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Sprawdzimy tę sprawę. Zgłoś swój problem do Botlandu - na pewno jakoś pomogą 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.