Skocz do zawartości

Sieć Wifi na Raspberry Pi 400 (PiOS) - trochę niezrozumiały problem

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Drugi post z rzędu choć na inny temat ale mam nadzieję, iż nie zostanie to uznane za spam.

Wifi i Pi400 - wiem że postów na temat współpracy Wifi i Raspberry jest więcej natomiast miałem sytuację, której nie rozumiem:

W domu mam dwie sieci Wifi: nr 1 nowy router Archer 400 (2,4GHZ, g/n mix) i nr 2 router stary TP-Linka (2,4GHz, g/n mix). Przedwczoraj Pi400 pracowało bez problemu z obydwiema sieciami. Wczoraj uruchamiam malinkę i ona zamiast połączyć się z silnym sygnałem sieci nr 1 wyszukała i połączyła będącą ledwo w zasięgu sieć nr 2. Zdziwiony postanowiłem najpierw ręcznie zmusić malinkę do połączenia z nr 1, a później zacząłem kombinować głębiej. Poznałem komendę wejścia do ustawień WiFi z poziomu wiersza poleceń i tam wyrzuciłem zupełnie siec nr 2. W efekcie Pi nie łączył się wcale. Więc zmieniłem ręcznie WPA-PSK na WPA2-PSK (bo w zasadzie tak jest te szyfrowanie opisane w ustawieniach routera). W efekcie przestało działać całkowicie wifi w Pi400 co trochę mnie zdziwiło bo spodziewałem się iż w najgorszym razie nie połączy się tylko z siecią nr 1. Po wyrzuceniu "2" wszystko wróciło do stanu poprzedniego czyli siec nr 1 nie łączy, sieć nr 2 łączy. Plus test na komórce - net działa. Więc niby koniec...

Ale wieczorem mnie coś tknęło i włączyłem na routerze nr 1 wifi w standardzie 5GHz. Łączę - działa. Ucieszony z ciekawości kliknąłem jeszcze na sieć nr 1 w standardzie 2,4GHZ (ta z którą 2 godziny walczyłem i poległem) - i Pi400 połączyła! No i jestem w kropce. Dlaczego wcześniej nie chciała, a później bez problemu? Sieć nr 1 w 2,4GHz była z pewnością sprawna bo obok latop był do niej podłączony i hulał. Hasło bez zmian, w routerze oprócz włączenia wieczorem sieci 5GHz niczego nie zmieniałem. 

W jakim standardzie wifi pracuje Pi400 (i ogólnie Pi4)?

Edytowano przez Friedrich

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...