Skocz do zawartości

Arduino mega - sterowanie pilotem z pamiecią w real time wciskanych klawiszy

fat16

Pomocna odpowiedź

Jest ardiono mega, pilot telewizyjny i układ przekazników na płytce dla arduino (16 sztuk).

Jak to ma działać w 3 trybach :

A- zwykły  , pod przekazniki podpięte są akcesoria dla akwarium - pompki, żarówki itp , do tego obok są żaluzje elektryczne, radio i inne rzeczy. Wciskam przyciski normalnym sposobem, włącza się każde z urządzeń i wyłącza, on/off.

B - tryb nagrywania wyzywalany specjalnym klawiszem R :   RxR - gdzie x to liczba a drugie wcisniecie R oznacza że ma te klawisze numeryczne zapamietać
jako numer programu i po drugim R dopiero nagrywac wszystko inne. Nagrywanie kończy się kolejnym
wciśniciem R.  W czasie nagrywania programu pali sie czerwona dioda.  Uklad cały czas mierzy wszystko w czasie realnym, wiec musi byc modul RTS.
Czas pauz miedzy klawiszami, czas wcisniecia przyciskow.

C - odtwarzanie w czasie rzeczywistym.  PxP  - pierwsze P oznacza Play że kontroler ma wiedzieć że zaraz będzie wprowadzny numer programu , x - to jest liczba odczytana z pilota , kolejne wcisniecie P  koniec wprowadzania liczby i uruchomienie programu.

Do tego dochodzi klawisz specjalny S jak stop  całego sterownika arduino, zapala diode pomaranczową. Kolejne wciśnięcie
odwiesza wszystko. W tym czasie nawet jak by nagrywał , pominie mierzenie czasu RTS
Dzwieki. Chce dodac modul układu MP3 .  Czyli przycisk lub początek/koniec
wykonania programu ma jako opcje włączenie komunikatu numer xx
Koniec opisu.

Mam dwa pytania. Jakie moduły użyć , jak najprościej całosc zrobić ? (najmniej kabli itp), przez SPI ?
najlepiej schemat ideowy , całość na 5v z solidnym zasilaczem.
Drugie pytanie o program. Jak to powinno wyglądać ? A może już to jest ale mimo szukania nie znalazłem ?

Co może bym zastosował :
Datalogger
https://botland.com.pl/arduino-shield-komunikacja/8238-datalogger-shield-v10-rtc-ds1307-z-czytnikiem-kart-sd-dla-arduino-iduino-st1046-5903351241205.html
moduł mp3 - który ma wyjście na słuchawki , miejsce na karte SD, nagrywa i odtwarza, Na razie nic taniego nie znalazłem.
Ten artykuł czytałem https://forbot.pl/blog/kurs-budowy-robotow-zdalne-sterowanie-ir-rc5-id19364
. Zrobiłem kilka rzeczy jak migające diody.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.