Skocz do zawartości

Czujnik prądu Spurkfun ACS 723, problem z rozrzutem wyników pomiaru na ADC.

krzysiolan

Pomocna odpowiedź

Witam!
Tworzę projekt przy, którym niezbędne jest wykrycie przepływu prądu w obwodzie (napięcie sieciowe 230V AC). Prąd ten w zależności od zastosowanych odbiorników mieści się w zakresie od 20mA do 300mA. Do detekcji prądu użyłem czujnika prądu Spurkfun ACS 723 (którego działanie opiera się o efekt Halla), mierząc napięcie na jego wyjściu za pomocą przetwornika ADC płytki Arduino UNO. Mój projekt ma służyć do pomiaru czasu zadziałania wyłączników, więc potrzebna mi wykrycie obecności przepływu prądu, jak i jego braku po zadziałaniu wyłącznika. Problem polega na tym, że gdy program wykryje obecność prądu w obwodzie ( pomiar na ADC przyjmie wartość z określonego przedziału), wkradają się pomiędzy pojedyncze pomiary z przedziału jaki występuje, gdy przez układ nie płynie prąd co zbyt wcześnie kończy pomiar (sprawdzałem to na monitorze szeregowym przy zasileniu i odebraniu zasilania) . Czy jest jakiś sposób, żeby wyrzucić te wartości, lub na przykład dopiero gdy trzy pomiary z rzędu wskażą wartość z przedziału "bez prądu" to wtedy zakończyć pomiar. Dodam, że pomiar na ADC dokonuje  w taki sposób, że w odstępach co 1ms dokonuje trzech pomiarów i obliczam z nich średnią arytmetyczną i tę średnią sprawdza program. 
Wszelkie sugestie mile widziane  

Dnia 19.08.2021 o 14:09, krzysiolan napisał:

Wszelkie sugestie mile widziane 

oto moje 😉

1) pokaż kod programu

2) schemat też

3) prześlij telepatycznie? 

Dnia 19.08.2021 o 14:09, krzysiolan napisał:

lub na przykład dopiero gdy trzy pomiary z rzędu wskażą wartość z przedziału "bez prądu" to wtedy zakończyć pomiar.

no policzc sobie z rzedu ilosc pomiarow...a jezeli znow pomiar bylby z innego zakresu to zresetowac ten licznik i tyle...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.