Skocz do zawartości

Generator sygnału losowego i okrślonym widmie mocy.

encore

Pomocna odpowiedź

Przeglądałem wczoraj stronę mouser-a  i szczęka mi  opadła. czas oczekiwania na dostawy układów FPGA  to nawet 79 tygodni - półtorej roku !!!

Dlatego muszę zmienić swoje pany co do urządzenia jakie zacząłem budować. Potrzebuję waszej rady czy moje podejście jest rozsądne.

Buduję generator szumu cyfrowego (najlepiej 0-30MHz, ale może być mniej) , który potem ma być filtrowany i ogólne "poszatkowany". Chodzi o to żeby szum pseudolosowy przepuścić przez filtry pasmowo przepustowe i dolnoprzepustowy.

generator.thumb.png.029df5100789e435f2984cdf33f1a95c.png

Ma to być aparatur do eksperymentu  na roślinach. Sygnał ze wzmacniacza w.cz idzie na antenę w postaci drutu rozpiętego na ramie nad ziemią. Pod anteną będą rośliny.

W praktyce układy FPGA są teraz nieosiągalne a chińskie wykastrowane, szemrane podróbki nie wchodzą w grę wpadłem na taki pomysł.

Ponieważ chcę generować przedziałami pofiltrowany szum cyfrowy to zamiast filtróę FIR na układzie FPGA generuję w Matlabie szum o pożądanej charakterystyce widma mocy.

Dostaję plik wynikowy z "magicznymi cyferkami", nagrywam to na kartę micro SD. 

Potem po prostu odczytuję kolejne bity z karty SD.

Matlab.thumb.png.4a7d0740f04bb5d6c2872d8270bd1833.png

Wiem że, realna częstotliwość szumu cyfrowego mocno spadnie w porównaniu do zrobienia tego na układzie FPGA. Jednak nic nie poradzę. Ukąłdów FPGA nie ma i na razie nie będzie a czas między palcami ucieka. 

Czy ta moja koncepcja z użyciem nagranego na kartę SD wynikowego "cyfrowego szumu" jest rozsądna?

Edytowano przez encore

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.