Skocz do zawartości

Przekierowanie głosu z domofonu przez ESP8266 do telefonu

mobbed

Pomocna odpowiedź

Cześć, posiadam domofon ACO FAM-P-2NPZSACC, w którym aktualnie przez ESP8266 sterowany jest przekaźnik, pozwalający na zdalne otwieranie bramki. Ostatnio wpadłem na pomysł, aby po odebraniu połączenia przekierować głos przez sieć lokalną na głośnik w smartfonie. Znaczy się...może wpadłem na pomysł to dużo powiedziane, bardziej pomyślałem o takiej kwestii i czy w ogóle jej zrealizowanie byłoby możliwe. O domofonie wiem tylko tyle jaki to jest model i firma, mam dostępną linie danych, do której mogę podpiąć esp, z tym, że nic nie wiem o tym jaki jest używany interfejs ani nic nie wiem o protokołach, jak rozpoczynana jest transmisja, jak jest kończona - musiałbym to wszystko podsłuchać analizatorem logicznym. A właśnie co do podsłuchiwania i interfejsu, nie wiem też czy na przykład mógłbym przesyłać ten ciąg danych po UART? Kolejną rzeczą jest też wywłaszczenie magistrali, aby dwa unifony w domu nie odbierały połączenia, ale to chyba po prostu można zrealizować na podstawie ustawionego adresu każdego z nich i "ustawienia" adresu w ESP. Załóżmy, że to wszystko się udało, to zostaje kwestia wysłania głosu po sieci do aplikacji w smartfonie i przerzucenie tego na głośnik - jeżeli chodzi o zaprogramowanie takiej funkcjonalności, nie będę miał raczej z tym problemu, ale czy takie coś jest w ogóle możliwe fizycznie do zrealizowania? Wiem też, że na allegro są bramki IP, które obsługują dane modele domofonów i pełnią właśnie funkcjonalność czegoś takiego co chcę zrobić, ale zbytnio nie przekonuje mnie ich cena. Byłbym wdzięczny za jakieś nakierowanie w temacie, czy coś takiego w ogóle ma sens i wypali, a może ktoś już robił podobną rzecz i mógłby podzielić się doświadczeniem?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.