Skocz do zawartości

Tarantula RS - problemy po wgraniu nowego Firmware

pitrstar

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Mam TEVO Tarantula RS:
Homers Odysseus/TEVO Tarantula RS 3D Printer DIY Kits AC Bed/TMC2208/Touchscreen/32Bit Mainboard/WIFI
Wg opisu płyta główna 32BIT z mikrokontrolerem NXP lpc1768 
Drukarkę mam od tygodnia i coś mnie podkusiło aby ją ulepszyć i wydrukowałem sobie napinacz, po czym stwierdziłem, że  świetnym pomysłem będzie inferencja w soft i zainstalowałem:
Firmware Marlin 2.0.7.2 Tevo Tarantula PRO ( MKS SGEN-L 32Bit ) ze strony garage-makezone.eu
i tu się zaczęły problemu, pobrałem pliki wrzuciłem na kartę włożyłem do drukarki reset i po włączeniu:
- brak możliwości przesuwania w osi X czy kliknę w lewo czy prawo przesuwa się głowica w prawo
- nie działają te przyciski od stopowania w żadnej osi (ograniczniki krańcowe) to znaczy przesuwał max w dół przycisk się wciska i teoretycznie mogę go przesuwać jeszcze w dół.
- w tej chwili nie mogę niczego drukować bo zawsze próbuje się przemieścić gdzieś poza ograniczniki (tak jakby punkty zero były ustawione gdzieś poza drukarką)

Pomyślałem że najprostszym rozwiązaniem będzie powrót do oryginalnego firmware ale nie potrafię tego zrobić.
Do drukarki była dołączona karta pamięci na której znalazłem folder \Marlin2.0\config\examples\Tevo\Tarantula Pro i tam są 3 pliki 
-Bootscreen.h 
-Configuration.h
-Configuration_adv.h
Wydaje mi się że po wgraniu tego wszystko wróci do normy ale nie za bardzo wiem jak to zrobić- nie ma tam pliku z rozszerzeniem ".bin" jak było w przypadku firmware pobranego ze strony GMZ

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Może da się jakoś zresetować płytę główną tak aby wróciło wszystko do ustawień fabrycznych? np zwierając jakieś zworki?
Od razu mówię że na ekranie nie ma czegoś takiego jak "ustawienia fabryczne" przeszukałem wszystkie opcje (niema ich dużo).

Z góry dziękuję za pomoc jeżeli podałem za mało danych to doślę tylko dajcie znać czego potrzebujecie.

PS raczej jestem świadomy, że wgrany firmware nie był do mojej drukarki i to mój błąd.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.