Skocz do zawartości

NE555 - brak sygnału na diodzie IR

Silver_1

Pomocna odpowiedź

Cześć 😄 

Mam następujący problem: Zlutowałem na płytce generator częstotliwości na NE555. Gdy robię pomiar bezpośrednio na nóżce nr.3 - wszystko gra. Ale podpinając końcówkę miernika ( z opcją pomiaru częstotliwości oczywiście ) za rezystorem szeregowo podłączonym - jest brak sygnału.

to jest schemat mojego układu, tylko za RB wsadziłem potencjometr 10K a na wyjściu 3 mam szeregowo rezystor i diodę IR podpiętą do zasilania.

ne555_schemat.thumb.png.a05f46ca1dcb9025aa588ee577fba0fa.png

Dioda jest sprawna tak jak rezystor diody. Sprawdziłem testerem elementów

Napięcie obwodu: 9v

rezystor RA: 1K

Rezystor RB ( u mnie potencjometr ) : 10K

Rezystor Diody IR: 1K

C1: 100n

C2: 10n

Edytowano przez Silver_1

Niestety nie mogę znaleźć przy jakiej amplitudzie ten miernik poprawnie mierzy f. Spróbuj zmierzyć 1) napięcie na diodzie kiedy gen pracuje, 2)spadek nap na rezystorze podczas pracy.

EDIT możesz również popatrzeć na diodę przez aparat telefonu komórkowego, powinna lekko świecić co oznacza że pracuje.

Edytowano przez _LM_

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Dokonałem powyższych pomiarów.

1) Napięcie na diodzie - 0,7V

2) Spadek napięcia na rezystorze: 2,5V ( napięcie cały czas delikatnie spada na 3 miejscu po przecinku na mierniku )

Zrobiłem też zdjęcie telefonem ( troche starszy Iphone ) w zaciemnionym miejscu, nie widać na nim świecenia

Dodam jeszcze, że mój układ pracuje aktualnie w zakresie 7khz - 22 khz

IMG_0359.jpg

Edytowano przez Silver_1

Jeśli dobrze przeprowadziłeś pomiar to rzeczywisty spadek napięcia na diodzie wynosi 1.4V (zakładam że generator działa z pwm 50%) a więc aby obliczyć poprawnie prąd diody możesz założyć 20 do 40mA użyj takiego wzoru: (Vzas - 1.4)/0.02 

Nie wiem jakie jest teraz u zas ale może się okazać że prąd przy r=1k jest bardzo mały i dla tego nie widać świecenia przez kamerkę. Twój układ najpewniej działa jednak ten miernik nie jest w stanie poprawnie odczytać impulsów o tak małej amplitudzie. 

Czy zasilanie ma teraz około 7V? Sprawdzam swoje obliczenia 😉

Edt: ah zauważyłem że jest 9V a więc daj rezystor z zakresu 330 do 470r

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Wylutowałem stary rezystor 1K i wstawiłem 500 ohm ( taki miałem ).  Na telefonie nadal nic nie widzę, ale też wpiąłem amperomierz między diodę a rezystor i nie ma przepływu prądu. Sprawdziłem na pozycji A i mA.

Napięcie też sprawdziłem, między nóżką nr 3 a 1 jest normalnie napięcie, lekko poniżej 9v

Na wejściu zasilania mam kondensator: 22u i 100n, Przepraszam, zapomiałem tego napisać. Ale podpięte są na pewno prawidłowo.

Jesteś pewien że ta dioda jest sprawna, lub czy nie jest to czasem fotodioda? Skoro masz sygnał na wyjściu 555 to MUSI się dać zauważyć światło IR w kamerce telefonu. Co do tego czy dasz radę zmierzyć częstotliwość(na diodzie) tym miernikiem to nie jestem pewien. Pokaż zdjęcia płytki z obu stron

(edytowany)

Sprawdziłem diodę testerem elementów jeszcze raz, widać na zdjęciu co pokazuje ( z jakiegoś powodu zdjęcia są do góry nogami..). Podpiąłem ją nawet bezpośrednio do akumulatora przez rezystor 1K i widziałem świecenie przez telefon. Załączam też zdjęcie diody, w razie W.Dioda.thumb.jpg.fa22f05d7196e1aa5e8ef666f600408f.jpg

Dioda_Test.thumb.jpg.9ceb9d89e4dff227ad9c3405793d0c48.jpg

A to są zdjęcia płytki, Rezystor diody jest odłączony po poprzednim pomiarze prądu. Tam jest przylutowane 5 złącz 2-pinowych, ale tylko jedno, zasilające jest podłączone do obwodu. Kondensatory na wejściu i kondensator od generatora są podpięte "Roboczo", zostaną porządnie polutowane kiedy zadziała układ. Są podpięte poprawnie i nie zwierają ze sobą nieodpowiednich pól.

1977619484_Pytka_d1.thumb.JPG.3ccffe4a976aa14e39429b21cdf23106.JPG965875989_Pytka_d2.thumb.JPG.98ed6f7d6d451b1d026eef2b3426791d.JPG1390777120_Pytka_d3.thumb.JPG.9819e4c0aa1b4c9e58620c0d4d02f1fc.JPG

Płytka_2.jpg

Płytka_1.jpg

Edt. wyłączyłem światło w całym domu, i zobaczyłem coś ledwo świecącego na fioletowo przez telefon. Po nad to, po wylutowaniu tych kondensatorów filtrujących pojawiła się jakaś częstotliwość: na nóżce, przed rezystorem i za rezystorem ok. 17khz i za diodą ok. 35khz ( na którą powinienem patrzeć ? ). Te wartości nie są stabilne, raz rosną, raz maleją. nie zmieniają się też w żaden stabilny sposób, raz szybciej, raz wolniej.

Edytowano przez Silver_1

14 godzin temu, Silver_1 napisał:

Po nad to, po wylutowaniu tych kondensatorów filtrujących pojawiła się jakaś częstotliwość

Brawo! Właśnie dowiedziałeś się do czego służą kondensatory filtrujące 🙂 

14 godzin temu, Silver_1 napisał:

na nóżce, przed rezystorem i za rezystorem ok. 17khz i za diodą ok. 35khz ( na którą powinienem patrzeć ? ). Te wartości nie są stabilne, raz rosną, raz maleją. nie zmieniają się też w żaden stabilny sposób, raz szybciej, raz wolniej.

No własnie te pojemności są po to aby nie było takich niespodzianek a więc załóż je tam z powrotem. Częstotliwość jest zależna od nastawy potencjometru wg obliczeń od około 686Hz przy maksymalnym oporze (10kΩ) do  5kHz przy minimalnym oporze.

Sprawdź sobie nieco lepszy kalkulator

http://ekalk.eu/555a_pl.html

Oraz możesz zasymulować swój układ

https://www.falstad.com/circuit/polish/index.html 

No i polecam mierzyć f bezpośrednio na nóżce NE555 nawet przy podłączonej diodzie, najwidoczniej twój miernik słabo radzi sobie z niższą amplitudą sygnału

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 2

Udało mi sie uruchomić układ, Wszystko działa. Okazało się, że źle interpretowałem odczyt z miernika i wstawiłem zły kondensator - według kalkulatora wartości NE555, kondensator 100n dawał faktycznie ok. 0,7khz, miernik pokazywał mi dobry wynik, a ja wstawiłem kondensator o złej wartości. Po wstawieniu 10n wszystko jest ok. Załączam zdjęcie gotowego nadajnika ( po lewej stronie płytki, po prawej będzie moduł odbiornika). Potencjometrem z prawej strony dostrajam częstotliwość generatora a tym z lewej - jasność świecenia diody. Zastanawiam się tylko, czy dobrze zrobiłem łącząc je równolegle na wyjściu potencjometru.

Płytka.jpg

• Lubię! 1

27 minut temu, Silver_1 napisał:

Zastanawiam się tylko, czy dobrze zrobiłem łącząc je równolegle na wyjściu potencjometru.

Fajnie że to ruszyłeś, brawo! Nie rozumiem jednak co tam równolegle jest połączone, doprecyzuj.

Nie jest to zbyt szczęśliwe rozwiązanie, lepiej byłoby w tym miejscu pomyśleć nad sterowaniem zp tranzystora. Ale da się to w miarę bezpiecznie zrobić z tego co masz: połącz obie diody szeregowo, przelicz na nowo rezystor dla tych diod tak aby prąd nie przekraczał 40mA Następnie dołącz potencjometr w szeregu z takim zestawem. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.