fiko00 Napisano Listopad 24, 2021 Udostępnij Napisano Listopad 24, 2021 (edytowany) Witam wszystkich Czy ktoś może wie dlaczego program wywala mi błedy ? normalnie jak robie ten program w jednym pliku to wszystko jest okej , ale teraz , gdy porozdzielałam go sobie na 3 różne pliki w jednym projekcie wywala mi mnóstwo błedów , co powinnam zrobić aby te pliki działały ze soba spójnie?\ pliki podzieliłam na następujace: main.cpp nazwa.cpp nazwa.hpp zawartosc pliku main.cpp #include <iostream> #include "nazwa.hpp" using namespace std; int main() { int i=0; float x, y,z; int n; funkcja(n); for(i=0;i<3;i++) { wczytaj("podaj wspólrzedne",x,y,z); funkcja(x,y,z); } // cout << "Hello world!" << endl; return 0; } zawartosc pliku nazwa.cpp #include "nazwa.hpp" int dodaj(int a,int b) { return(a+b); } int wczytaj(string pytanie, float &x, float &y, float &z) { cout<<pytanie; cin>>x; cin>>y; cin>>z; return 0; } float funkcja(float x, float y, float z) { float zm; zm= x*x+y*y+z*z; float odleglosc= pow(zm,0.5); cout<<"odleglosc wynosi"<<odleglosc; return odleglosc; } float funkcja (int n) { cout<<"podaj liczbe współrzednych"; cin>>n; if(n>3) { cout<<"nie ma tkiego układu"; } } zawartosc pliku nazwa.hpp #ifndef nazwa_hpp #define nazwa_hpp //int dodaj(int a,int b); int wczytaj(string pytanie, float &x, float &y, float &z); float funkcja(float x, float y, float z); float funkcja (int n); #endif // nazwa_hpp Edytowano Listopad 24, 2021 przez Gieneq
_LM_ Listopad 24, 2021 Udostępnij Listopad 24, 2021 8 godzin temu, fiko00 napisał: co powinnam zrobić aby te pliki działały ze soba spójnie? Pokazać log błędów, i zdaje się że w pliku nazwa.cpp brakuje io stream oraz using namespace std;I(ale tego nie jestem pewny )
fizzysky Listopad 24, 2021 Udostępnij Listopad 24, 2021 w .hpp brakuje #include <iostream> #include <math.h> oraz podając argument string zapisać albo jako std::string albo na początku zapisać using namespace std::string. W definicji funkcji float funkcja (int n) brakuje return 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »