Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Mam pytanie, ponieważ zaczynam swoją przygodę z serwomechanizmami, w moim układzie będą dwa serwa mg995 sterowane za pomocą arduino uno, z tego co zrozumiałem to pobierają one maksymalny prąd (stall current) na poziomie 1,5A, czyli łącznie 3A. Rozumiem że muszę je zasilić za pomocą zasilania a sygnał sterujący do arduino. Czy sam zasilacz 5V/3A wystarczy czy potrzebuję coś jeszcze? 

7 godzin temu, Sheriik napisał:

Czy sam zasilacz 5V/3A wystarczy czy potrzebuję coś jeszcze? 

Do serw raczej wystarczy, ale do ardu dalbym indywidualne zasilanie...choc sprubowac mozesz podpiac wszystko razem...nic nie spalisz...i tak, sygnaly do ardu a zasilanie do zasilacza...

• Pomogłeś! 1

Dobra mam już zasilacz (ER15W05V) i spróbowałem podłączyć do serwo i sprawa wygląda tak, że po podłączeniu do zasilacza serwo nie działa, ale pod arduino już tak. Wgrywam prosty program i nawet orczyk się nie blokuje, co może być problemem?

Przed chwilą, Sheriik napisał:

że po podłączeniu do zasilacza serwo nie działa, ale pod arduino już tak. Wgrywam prosty program i nawet orczyk się nie blokuje, co może być problemem

Masy polaczone?? Masa zasilacza i masa zasilania arduino musza byc polaczone...jesli to jest zrobione to musisz przejzec kabel od sygnalu i ewentualnie czy zasilacz serw dziala...

(edytowany)
3 minuty temu, Sheriik napisał:

Rozumiem, że coś takiego?

zasilanie.png

Dokladnie tak...z tym ze do testu mozesz zasilic ardu z tego samego zasilacza co i serwa...nic sie nie stanie(wedle uznania, ale puki co zrob tak jak na schemacie)

Edytowano przez farmaceuta
  • Pomogłeś! 1
5 minut temu, farmaceuta napisał:

Dokladnie tak...z tym ze do testu mozesz zasilic ardu z tego samego zasilacza co i serwa...nic sie nie stanie

Działa, dzięki wielkie, mam nadzieję, że na razie więcej problemów mnie nie spotka 😅

• Lubię! 1

Z tymi masami to juz sobie zapamietaj ze zawsze sie laczy jesli urzadzenia sa zasilane z roznych zrodel...no chyba ze robimy separacje galwaniczna lub jest jakis powod inny...wtedy masy sa osobne...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...