Skocz do zawartości

Laptop nie wyłapuje mikrofonu z słuchawek

Bargon132

Pomocna odpowiedź

Posiadam laptopa Aspire A515-51G, i problem polega na tym, że po podłączeniu słuchawek do prawidłowego i jedynego wejścia na słuchawki w laptopie, mikrofon nie jest w żaden sposób uwzględniany przez laptopa. Testowałem 4 różne zestawy słuchawek dousznych od JBL, SONY itp. i żadne nie działały względem mikrofonu dodam ze na moim drugim laptopie, każde z tych słuchawek działały prawidłowo. Nie jest to problem gniazda ponieważ dzwięk w sluchawkach jest, jako urządzenie wyjścia działa wyśmienicie ale mikrofon poprostu dla tego laptopa nie istnieje. Sterowniki pobierałem najnowsze, pobierają sie u mnie automatycznie a do tego pobrałem manualnie i dalej ciul, nie mam pojęcia w czym tkwi problem, kończą mi się pomysły.

Czy aby napewno laptop ma wejście jack typu słuchawki+mikrofon?

Osobiście spotkałem się z takimi wynalazkami w laptopach, że był tylko jack na słuchawki (bez obsługi mikrofonu). Zobacz czy na piktogramie obok wejścia widać słuchawki czy też słuchawki razem z mikrofonem. 

Dodatko dopytam, nie myślałeś może o jakiś słuchawkach z mikrofonem pod USB? W wiekszości laptopów (niska i średnia półka) są słabej jakości DAC, natomiast słuchawki na USB mają wbudowany i jakość mikrofonu jest nieporównywalna. Oczywiście mowa o markowych typu Logitech, bo w chińczykach za 10zł z ali to jakość DAC/ADC też nie urywa. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.