Skocz do zawartości

Sterowanie silnikami DC za pomocą STM32H755 i mostka IHM04A1

Krizamb

Pomocna odpowiedź

Witam,

chce sterować dwoma silnikami DC za pomocą STM32H755 i mostka IHM04A1. Po podłączeniu zasilania diody sygnalizacyjne na mostku ( D2 - D5 ) świecą się w mniej więcej połowie jasności. Po pewnym czasie diody ( D3 i D4 ) od kanału A gasną i mogę sterować silnikiem tylko na tym kanale. Na wyjściach kanału B cały czas jest 0V niezależnie od podawanego sygnału PWM. Wyjście z płytki nucleo poprawnie podaje sygnał - sprawdzałem miernikiem. Sprawdzałem też działanie na dwóch innych mostkach ( tego samego modelu ) i dwóch innych płytkach stm ( jedna tego samego modelu druga STM32H743 ) i nadal to samo... Problem występuje niezależnie czy programowo steruje pojedynczo kanałem A lub B czy oboma naraz. 

Linki do zastosowanych części:

https://www.st.com/en/evaluation-tools/nucleo-h755zi-q.html

https://www.st.com/en/ecosystems/x-nucleo-ihm04a1.html

Zamieszczam jeszcze zdjęcie opisanej powyżej sytuacji.

sterowanie.png

A te kabelki czarny i czerwony do czego są podłączone? Jakie jest tam napięcie? 

Pytam bo tam są jeszcze dwie diody i jak napięcie będzie poniżej 8V to może nie działać ten układ:

Screenshot_20211224_074943.thumb.jpg.81066e047159a058072b3d34ab7d326c.jpg

Edytowano przez pmochocki

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jestem początkujący jeśli chodzi o programowanie mikrokontrolerów, więc proszę o wyrozumiałość.

Płytkę z mostkiem można nałożyć tylko w jednej pozycji na płytke z procesorem. Przy konfiguracji wyjść kieruje się oznaczeniami na płytkach i dokumentacji np pin od EN-B wchodzi w wyjscie A5 na płytce z procesorem. https://www.st.com/resource/en/user_manual/dm00499171-stm32h7-nucleo144-boards-mb1363-stmicroelectronics.pdf Stąd odczytuje, że A5 jest przypisane do PF11 lub PB8. Poza tym zauważyłem, że jednak nie ustawiam EN-B. Na wyjściu A5 cały czas jest ok.0.1V ( też nie wiem czemu ) niezależnie czy podaje sygnał PWM czy nie. 

Kod to zwykłe wywołanie sygnału PWM za pomocą przycisku - działa dla silnika z EN-A więc błędu w programie raczej nie ma. Myślę, że z przypisaniem wyjść mogę robić coś nie tak. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.