Skocz do zawartości

Smart City Lights - projekt, koncepcja

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie,

zamierzam stworzyć projekt z zakresu IoT, dokładniej system sterowania oświetleniem ulicznym, który odczytując prędkość jadącego pojazdu zapalałby przed nim odpowiednią ilość latarni w zależności od prędkości, czyli powstawałaby taka fala świetlna przemieszczająca się wraz z pojazdem. Na razie koncepcja jest bardzo ogólna i zdaję sobie sprawę z tego, że jest wiele niewiadomych/problemów, które należałoby w takim systemie wziąć pod uwagę i odpowiednio rozwiązać. 

Do pomiaru prędkości zamierzam użyć czujnika mikrofalowego HB100. Jeżeli chodzi o zarys architektury całego projektu to myślałem o postawieniu serwera na PC, który sterowałby pracą połączonych z nim przez sieć Internet modułów esp32/esp8266 odpowiedzialnych za sterowanie światłem latarni. 

Co myślicie o takiej koncepcji wykonania tego projektu? Proszę o uwagi i podpowiedzi co można zrobić lepiej 🙂 

• Lubię! 2
1 minutę temu, farmaceuta napisał:

Fajne...podoba mi sie😉 i chcesz to zrobic 1:1? W sensie realu??

Póki co zakładam użycie zwykłych LEDów imitujących światło latarni, bez zabawy z przekaźnikami

13 godzin temu, Sebolas napisał:

który odczytując prędkość jadącego pojazdu zapalałby przed nim odpowiednią ilość latarni w zależności od prędkości, czyli powstawałaby taka fala świetlna przemieszczająca się wraz z pojazdem.

Przypomina mi się jak mieszkałem w Gdańsku na Orunii. Mieszkałem tam z 6 lat i w międzyczasie powstała ścieżka z Orunii Górnej na Dolną. Jest tam stromy spadek (górska serpentyna) więc dla bezpieczeństwa ładnie oświetlili ścieżkę, ale że ruch jest znikomy to zastosowali sprytne rozwiązanie - latarnia ma się tylko lekko świecić, ale jak ktoś podchodzi to rozświetla się mocniej.

Świetny bajer ale po kilku dniach zepsuły się - włączały się po tym jak już minąłeś latarnię i przeszedłeś kilka metrów. To tak w kontekście projektu, była piękna fala... za samochodem 🙂 

Pomysł dobry, ale jak to zrealizować żeby nie było tak awaryjne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...