Skocz do zawartości

Stabilizowanie napięcia za pomocą 7805

Pomocna odpowiedź

Napisano

Pytanko mam tak od strony praktycznej. Chciałbym obniżyć napięcie z 24V na 5V stabilizatorem. Układ będzie pobierał ok 60mA. Pytam, czy ktoś obniżał takie napięcia stabilizatorem, czy lepiej już użyć przetwornicy. Niby nie duży prąd, lekko będzie się grzał, a stabilizator tańszy 😛

O ile 24V na wejściu tego stabilizatora krzywdy mu nie zrobi to 

3 godziny temu, Krawi92 napisał:

Niby nie duży prąd, lekko będzie się grzał, a stabilizator tańszy 😛

A próbowałeś policzyć moc strat? Wbrew pozorom już przy takim prądzie będzie potrzebny niewielki radiator. 

1.14W co już będzie wymagało radiatora. Z przetwornicą nie będzie problemów z wydzielaniem ciepła, to też zależy od aplikacji gdzie ten układ będzie pracował. 

(edytowany)

Niestety w obudowie w temp koło 30 stopni. Ok muszę się zastanowić jeszcze jak zasilić urzadzenie. Bo nie mam w 100% pewności że mi automatyk dociągnie 24V, z 12V napewno będzie problem. Zastanawiam się czy nie zasilić tego zwykłym zasilaczem impulsowym lub ładowarka usb tyle. Po prostu już jestem na etapie rysowania schematu i projektowania płytki 😅

Edytowano przez Krawi92

No, jeśli obudowa będzie szczelna i z tworzywa sztucznego to lepiej byłoby zastosować przetwornicę. Jeśli zaś jest możliwość wentylacji to ten 7805 wystarczy z kawałkiem blachy aluminiowej w roli radiatorka, niestety nie podpowiem o jakiej powierzchni powinien być ten radiator.

(edytowany)

Te 7805 to mają chyba jedyną zaletę jaką jest cena w tym momencie. Wstaw sobie jakąś przetwornice, dobrej jakości, a wiele problemów samo to rozwiąże

edit. chyba, że będziemy bawić się "radiem" to może nie być to zbyt spoko wyjście

Edytowano przez BananWszyscy

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...