Skocz do zawartości

Podłączenie ogniwa słonecznego 5W 6V do baterii LiPo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć forumowicze, 

buduje swojego pierwszego robota (łazik zdalnie sterowany) na Arduino Mega. W ogólnym założeniu chciałem aby ogniwa słoneczne doładowywały baterie podczas jazdy tylko nie wiem jak to podłączyć. Posiadam takie ogniwa: 

solar fotowoltaiczny

Bateria

Bateria ma wyjście T-Dean + wyjście do balancera JST-XHR a z panela wychodzi zwykła wtyczka od zasilaczy 12v.

Powinienem to zrobić przez moduł ładowarki celem stabilizacji napięcia? 

Przepraszam, jeżeli coś pisze niezrozumiale ale jak wspomniałem dopiero zaczynam przygodę :)

Jakbyście mogli też podrzucić linka do zasilacza takich baterii byłbym wdzięczny bo nie rozumiem również jak takowe baterie się ładuje przez złącze balancera i wyjście T-dean naraz?  

lazik.jpg

(edytowany)

No kawal fajnej maszyny😉 nie chce Cie zmartwic, ale ten panel nie za wiele Ci da przy takich silnikach i poborach pradow...a te 5w to tylko w idealnych warunkach...musisz szukac przetwornicy step up ktora da rade dzialac z tego napiecia 6v...sa takie nawet "charger costam" do lipo ale obnizajace...

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

Robiłem testy i zdaje sobie z tego sprawę, że ciężko im będzie ruszyć chociażby jeden silnik 😄 Ale już sobie tak upatrzyłem, zakupiłem  i chciałbym teraz to tylko sensownie połączyć. Tylko nie wiem dokładnie czego użyć bo wejście baterii z balancera ma 4 piny. Jak rozłożyć zasilanie z ogniwa słonecznego na te 4 piny? Jeżeli mógłbym was prosić o podesłanie linka do przykładowego modułu.  

tlumaczenei.png

(edytowany)

A jakbym zrobił to w ten sposób? Czy jest to poprawne? To co wrzuciłeś @farmaceuta jest super tylko zależy mi na czasie i dostępności elementów od ręki, żeby mieć to za kilka dni po zamówieniu... 

Bez tytułudasdasdadasds.png

Edytowano przez Hrremi

Ja bym temu bms nie ufal...mialem cos takiego na 4s i jakos nie zauwazylem zeby odcinal napiecie po pelnym naladowaniu...Ty potrzebujesz normalnej ladowarki ktora zadba o ladowanie...sprawdz u nas czy nie ma takich modulow jak podalem...na alle chyba sa

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...