Skocz do zawartości

Pojawiające się napięcie na pinie VIN po podłączeniu USB - Arduino Nano(klon)

Problemik

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry!
Na samym początku chciałbym się serdecznie przywitać i zaznaczyć, że to mój pierwszy napisany post na jakimkolwiek forum. Zawsze udawało mi się znaleźć rozwiązanie problemów (nierzadko na forbot😄). Tym razem muszę bezpośrednio zasięgnąć pomocy od bardziej doświadczonych/pomysłowych ludzi.

Tworzę mały projekt, w którym steruję trzema serwomechanizmami za pomocą komputera przez port szeregowy. Serwa zasilane są napięciem +5V przez przetwornice Step-Down. Przetwornica oraz płytka Arduino Nano zasilane są zasilaczem 12V (poniżej wrzucam poglądowo uproszczony schemat)
Problem pojawia się gdy podłączę przewód USB do płytki Arduino i zapomnę przed tym włączyć zasilacz. W takim wypadku na pinie VIN pojawia się napięcie ~4.2V, które zaczyna mi zasilać przetwornice i serwa.
Jak zabezpieczyć się przed tym? To wina korzystania z klona, czy normlanym jest zjawisko występowania napięcia na VIN po podłączeniu USB? 

Dziękuje za ewentualne wskazówki i porady 🙂 

Uproszcony.thumb.png.96c4e9859e08b43b810c0c5ce99cc8e8.png

//aktualizacja
Sprawdziłem jak wygląda to na oryginalnej płytce Arduino Uno, jest identycznie. Nie spodziewałem się, że po podłączaniu przewodu USB Arduino zacznie mi zasilać cały obwód 😄 Zastanawiałem się chwilę jak temu zaradzić i najsensowniejsze rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy to dodanie diody prostowniczej między VIN a kondensatory.
Jest jakieś lepsze, bardziej eleganckie rozwiązanie problemu? 🙂

Edytowano przez Problemik
Aktualizacja

@Problemik schemat starego Nano, nie mylić z Nano Every:

https://www.arduino.cc/en/uploads/Main/Arduino_Nano-Rev3.2-SCH.pdf

image.thumb.png.cc5112680ea87a786d2bc99a98695dd0.png

Tu masz np sposób na blokowanie przepływu prądu do komputera diodą shottkiego o małym spadku napięcia, nie sprawdzałem ale pewnie z 0,3V. Możesz zrobić cos podobnego, ustawisz diodę w kierunku do płytki Arduino i powinno być ok, sprawdź tylko czy wytrzyma prąd jaki będziesz chciał przepuścić, ale jak ma tylko zasilać Arduino to nie powinno być źle.

Edit: dopiero doczytałem, że masz na myśli wejście VIN:

image.thumb.png.358f79a6fd100c7b8ecf2dbfea05f255.png

To te napięcie może być jakąś jałową pozostałością. Pomiędzy 5V a VIN masz regulator, który niekonweruje 5V do 12V, masz tam zresztą tranzystor który liniowo reguluje spadek napięcia. Brak przepływu prądu może powodować że napięcie jest widoczne na wejściu VIN jako 5V ze spadkiem na złączu.

Edytowano przez Gieneq
  • Pomogłeś! 1

Dzięki za odpowiedź @Gieneq

2 godziny temu, Gieneq napisał:

To te napięcie może być jakąś jałową pozostałością.

No właśnie chyba nie do końca takie jałowe. W linku wrzucam filmik z diodą podpięta między VIN i GND. Wierz mi na słowo, że to napięcie było wstanie zasilić mi przetwornice  i trzy serwa SG90. 

https://imgur.com/a/355BZ6M

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.