Chris18404 Napisano Kwiecień 8, 2022 Udostępnij Napisano Kwiecień 8, 2022 (edytowany) Witam przy wgrywaniu programu wyskakuje bład kompilacji dla płytki NodeMCU 1.0. W czym może leżeć problem? dodam że bibliotekę One Wire, Dallas Temperature mam pobraną. hasło do routera i login dałem xxx . Bardzo proszę o pomoc. /* * gungor 12/01/2019 */ #define BLYNK_PRINT Serial #include <ESP8266WiFi.h> #include <BlynkSimpleEsp8266.h> #include <OneWire.h> #include <DallasTemperature.h> OneWire oneWire(D2); // digital D2 pin DallasTemperature sensors(&oneWire); BlynkTimer timer; // You should get Auth Token in the Blynk App. char auth[] = "XS4oAn7FvM0sU2AR4f_dPdEK3G41L1lu"; // Your WiFi credentials. char ssid[] = "xxx"; char pass[] = "xxx"; float temp = 0; void setup() { Serial.begin(115200); Blynk.begin(auth, ssid, pass); sensors.begin(); // Setup a function to be called every second timer.setInterval(1000L, sendTemps); } void sendTemps() { sensors.requestTemperatures(); temp = sensors.getTempCByIndex(0); Serial.println(String("Sıcaklik=")+temp+ String(" C")); Blynk.virtualWrite(V1, temp); } void loop() { Blynk.run(); timer.run(); } Kod błędu: Arduino:1.8.15 (Windows 10), Płytka:"NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module), 80 MHz, Flash, Disabled (new aborts on oom), Disabled, All SSL ciphers (most compatible), 32KB cache + 32KB IRAM (balanced), Use pgm_read macros for IRAM/PROGMEM, 4MB (FS:2MB OTA:~1019KB), 2, v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200" In file included from C:\Users\Krzysiek\Documents\Arduino\ESP8266_DS18b20_BLYNK\ESP8266_DS18b20_BLYNK.ino:7: C:\Users\Krzysiek\Documents\Arduino\libraries\OneWire/OneWire.h:108:2: error: #error "Please define I/O register types here" 108 | #error "Please define I/O register types here" | ^~~~~ Znaleziono wiele bibliotek w "DallasTemperature.h" Wykorzystane: C:\Users\Krzysiek\Documents\Arduino\libraries\DallasTemperature Niewykorzystane: C:\Users\Krzysiek\Documents\Arduino\libraries\Arduino-Temperature-Control-Library-master exit status 1 Błąd kompilacji dla płytki NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module). Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż szczegółowe informacje podczas kompilacji" Edytowano Kwiecień 8, 2022 przez Chris18404 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Kwiecień 8, 2022 Udostępnij Kwiecień 8, 2022 Nie jestem pewien, ale byc moze masz za stara wersje IDE...u mnie tak bylo i za rada kolegow zainstalowalem najnowsza (1.8.19) i cudownym sposobem zadzialalo .. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź