Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Zakupiłem multimetr firmy NITEO. Jest tam opcja do testowania baterii 1.5V i 9V. Moje pytanie brzmi do czego ta opcja służy i czy za pomocą tej funkcji mogę mierzyć napięcie?  W instrukcji nic nie było napisane na ten temat. 

20220502_203833.jpg

Z tego co wiem, ta opcja służy do... testowania baterii 😛. Takiej niepodłączonej do obwodu. W tym trybie miernik ma mniejszą rezystancję niż w wypadku pomiaru napięcia, by obciążyć baterię, bo pomiar pod obciążeniem da bardziej wiarygodny wynik jeśli chodzi o jej stan rozładowania. Przykładowo mój tani miernik przy teście baterii 9V ma rezystancję 900Ω. Do pomiarów napięcia w innych sytuacjach, to będzie zły pomysł, bo część prądu będzie płynęła przez miernik.

(edytowany)

Mój miernik ma podaną rezystancję dla testów baterii w instrukcji obsługi. Ponieważ nawet w parametrach mierników na stronie Fluke nie znajduję informacji o rezystancji dla innych trybów pomiaru, to najpewniej nie jest to informacja znacząca. Przy pomiarze napięcia ma mieć jak największą, przy pomiarze prądu - jak najmniejszą. W parametrach podają dokładność pomiaru dla różnych funkcji i zakresów, co zapewne ma większe znaczenie dla użytkownika.

Edytowano przez trainee

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...