faustin Napisano Czerwiec 16, 2022 Udostępnij Napisano Czerwiec 16, 2022 (edytowany) witam próbuje zapisać dane na karcie sd na arduino , mam do tego specjalny moduł i kod następujacy #include <SPI.h> #include <SD.h> File plik; void setup() { SD.begin(10); plik=SD.open("test.txt",FILE_WRITE); plik.println("testuj"); plik.close(); } void loop() { } i w sumie wszystko sie ładnie kompiluje i wgrywa ale na karcie sd nadal jest pustka , dodam ,ze prawidłowo podłaczyłam moduł i karte tzn. zgodnie z wskazówkami na oficjalnej stronie arduino dla mojego arduino piny MOSI -11,MISO-12,SCK-13 Edytowano Czerwiec 16, 2022 przez faustin Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Anonim Czerwiec 16, 2022 Udostępnij Czerwiec 16, 2022 (edytowany) Nie napisałeś do którego pinu podłączyłeś CS.Na zdjęciu nie widać.Domyślnie powinien być to pin 4 a jeśli nie podłączyłeś do pinu to CS powinien być na potencjale GND. Lepiej jednak będzie jeśli podłączysz do pinu4. Edytowano Czerwiec 16, 2022 przez szymonw Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Czerwiec 16, 2022 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 16, 2022 Przypielam normalnie do pinu nr 10. Ale problem był inny miałam zła płytkę Arduino i teraz jest ok Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź