Skocz do zawartości

NEO-6M (moduł gps) zmiana częstotliwości

Pomocna odpowiedź

Poczytaj o takim programie jak "Ucenter"...jest to oprogramowanie ublox'a do konfiguracji wszelkiej masci parametrów gps'ow..co prawda ja miałem problem u siebie, ale generalnie bardzo dużo modelarzy z tego korzysta i nie ma problemów..

Ta zmiana parametrów w u-center jest... dyskusyjna.

Być może to problem tanich chińskich klonów modułów u-blox, ale u mnie to albo nie działało, albo działało do momentu wyłączenia zasilania (i wracało do defaultów). To samo dotyczyło próby zmiany prędkości transmisji albo innych parametrów gps.

Widzę @kostuch, że też walczyłeś z GPS-ami. U-center nie jest faktycznie zbyt przyjazny w obsłudze... A masz może jakąś inną, prostszą i skuteczniejszą metodę albo oprogramowanie ( oprócz U-center oczywiście 😀 ) pozwalające na zmianę parametrów w samym module GPS ? 

Pozdrowienia Wszystkim !

To nie chodzi o u-center. Problemem są moduły GPS, których nie da się przeprogramować.

Teoretycznie można te moduły przekonfigurować nawet z tekstowego terminala, bez żadnego klikania. W dokumentacji napisali, co im wysłać. Ale co z tego...

Podobny problem miałem z układami FT232RL. Prawdziwym można było przy pomocy FT-Prog pozmieniać różne rzeczy. Tym co udają FTDI, można było "naskoczyć" - żadne zmiany nie były zapisywane.

Takie tandetne czasy nastały... 😦

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...